labdarúgás

2021.01.29. 09:40

Tudományos és hagyományos módszerekkel is segítik a DVSC játékosait

A Loki erőnlétért és egészségért felelős szakemberei a modern technika vívmányait is használják.

20210104 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Megkezdte az edzésmunkát a DVSC futball csapata. képen: Bényei Ágoston

Fotó: Napló-archív

A hétvégén folytatódnak a Merkantil Bank Liga küzdelmei, a Debreceni VSC a Siófok együttesét látja majd vendégül vasárnap 17 órától. A Loki futballistái már január másodikán megkezdték a felkészülést az idény folytatására. A taktikai elemek gyakorlásán kívül a megfelelő fizikai állapot elérése is leg­alább annyira fontos. Ebben is kiváló szakemberek állnak a klub és a labdarúgók rendelkezésére.

Fel van osztva a hét

Száraz Ádám
Fotó: Matey István

Száraz Ádám, a DVSC erőnléti edzője elárulta, hogy az első hetekben nagyobb terhelést kapott a csapat, az állóképesség fejlesztésére fektették a hangsúlyt. A kezdéshez közeledve viszont már az első találkozóra készült az együttes. A bajnokság során a megfelelő erőnlét kialakítása mellett a frissesség is nagyon fontos. – Fel van osztva a hetünk három blokkra. A meccs utáni regeneráció során arra koncentrálunk, hogy minél hamarabb megfelelő állapotba kerüljenek a játékosok. A hét közepe a terhelésről szól, amit adott esetben egy találkozó is adhat, és az utolsó két nap pedig már teljes mértékben a hétvégi összecsapásra való frissítés és felkészülés. A stáb rendelkezésére állnak olyan modern eszközök, amik azt szolgálják, hogy minél pontosabb képet kapjanak egy-egy labdarúgó állapotáról. – A srácokat külön GPS-egységekkel figyeljük meg, ezek a pulzust, a lefutott távolságot, az intenzív megindulásokat és lelassulásokat, a sprintek és még az ütközések számát is tudják mérni. Egy alkalmazás segítségével csatlakozhatunk az egységekhez, és élőben is láthatjuk a beérkező adatokat. Ezzel képet szerzünk arról, hogy egy-egy gyakorlat milyen terhelést ad a fiúknak, ezáltal tudjuk kontrollálni azt is, hogy amit az adott napra célul kitűztünk, azt meg is valósítsuk.

Fontos a nyújtás

Dankó Mihály
Fotó: Matey István

A regenerációról és a sérülésekből való visszatérésről Dankó Mihályt, a Loki rehabilitációs edzőjét kérdeztük. – Folyamatosan konzultálunk a szakmai stábbal, hogy ki milyen állapotban van a játékosok közül. Izomfáradtság vagy kisebb húzódások is előfordulhatnak. Viszont, mivel a felkészülés alatt az a feladatunk, hogy az egész félévet megalapozzuk, ilyenkor sokat dolgoznak a fiúk. Ebben az időszakban az edzések után muszáj alaposan, hosszan lenyújtani az izomzatot. Ami a mi munkánkat illeti, a masszírozás még mindig nagyon fontos, illetve különböző fizioterápiás kezelések vagy a váltófürdő, ami a srácok izomzatát frissen tartja. Még 20-30 évvel ezelőtt előszeretettel alkalmazták a sportolóknál regenációs célból a szaunát és a forró vizet. Ehhez képest 10-15 éve megjelentek a jégkabinok, a jeges fürdő. Ezek által sokkal frissebbé tudjuk tenni a labdarúgók izomzatát, és fel tudjuk gyorsítani a folyamatot – fogalmazott.

Dankó Mihály a jelenleg felépülésükön dolgozó Loki-játékosokról is szót ejtett.– Sajnos Bárány Donát egy makacs Achilles-gyulladással küzd, amire injekciós kezelést kapott. A tavalyi évben műtéten esett át Kusnyír Erik és Korhut Mihály is. Ők folyamatosan orvosi kontroll alatt állnak, de már a rehabilitáció azon szakaszába léptek, amikor elkezdődhet a futómunka, és reményeink szerint néhány hét múlva már sportág-specifikációs gyakorlatokat is végezhetnek majd – mondta.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában