újabb versenyszám

2021.01.24. 14:59

Sokkal több embert megszólíthat a breaktánc az olimpián keresztül

Új, látványos „sportág” mutatkozik be 2024-ben a párizsi olimpián, magyarokkal is akár.

Fotó: Lakatos Csaba-archív

Elfogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a versenyszámai közé a break­táncot, ami breaking néven már be is került a 2024-es párizsi ötkarikás játékok programjába.

– Régóta vártuk ezt az örömhírt, hiszen ifjúsági olimpián már szerepelt a sportszámok között a breaktánc – kezdte gondolatait a Hajdú-bihari Naplónak Lakatos Csaba, a Debrecen B–Boys tánccsoport vezetője. – Nagyon friss az élmény számunkra, még le kell ülepednie. Abban azonban máris biztosak vagyunk, hogy pozitív hatással lesz a táncra, hogy olimpiai figyelmet kap. Remélem, olyan vonzata is lesz az ötkarikás játékoknak, hogy egyre többen fogják elkezdeni a breaket, akár mint mozgásformát is – foglalta össze reményeit a csapatvezető.

Lakatos Csaba – aki már hosszú ideje űzi ezt a sportot – arról is beszélt, hogy sok minden képlékeny még a kvalifikációval kapcsolatban, a pontozás terén és egyáltalán a lebonyolítás kapcsán is. – Feltehetőleg olyan lesz az egésznek a miliője, mint a legnagyobb amerikai filmekben. Tánccsapatok – ha úgy tetszik, válogatottak – fognak egymásnak „feszülni” jobbnál jobb zenékre, s bemutatni a legjobb koreográfiákat. A pontozási rendszerről is csak feltételes módban tudok még beszélni, ugyanis nagyon globális és komplex az egész táncnak a menete, bírálása. Valószínűleg a mozgáskultúrát, a táncot, az erőt, a kiállást, a zenét és a látványt fogják díjazni összességében egy-egy versenyszámnál – mondta el a breaktáncos.

Magyar esélyek

Reményeit kifejtve, azt is megemlítette a debreceni breaktánc egyik kiemelkedő alakja, hogy tavaly is voltak nemzetközi megmérettetések, és nagyon szeretik az emberek a versenyek hangulatát: a ritmust, a táncot.

De vajon mi a helyzet magyar fronton? – Más utakon járunk egyelőre hazánkban – kezdte Lakatos Csaba. A táncos kiemelte, hogy nem ez az elsődleges fontosságú dolog a magyar breaktáncosoknál, de mint lehetőség ott lebeg a szemek előtt.

Az már biztos, hogy ezzel egy időben megalakult a Magyar Breaktáncszövetség (MBSZ), de elmondásuk szerint nem a hír hallatán, hiszen már 2008 óta tervben volt.

Információink szerint van debreceni táncos is, akinek komoly esélyei lehetnek az olimpiai részvételre, amennyiben indul magyar válogatott, s kijutunk az ötkarikás játékokra.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában