kézilabda Európa-bajnokság

2020.12.03. 12:00

Köstner Vilmos: a csapategységben bízhatnak a magyar lányok

Köstner Vilmos szerint a magyar válogatottól bravúr lenne a legjobb hatba kerülés.

DVSC Schaeffler - MTK női kézilabda felkészülési mérkőzés. képen: Köstner Vilmos vezetőedző 20200812 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Fotó: Napló-archív

Hosszú ideig tartó huzavona után csütörtökön kezdetét veszi a dániai női kézilabda Európa-bajnokság. Emlékezetes, hogy az északiak eredetileg Norvégiával közösen rendezték volna meg a kontinensviadalt, ám a koronavírus-járvány miatt Oslo visszalépett, így a dánok magukra maradtak, de végül egyedül is elvállalták a házigazda szerepét. Magyarország a C jelű csoportba került Hollandiával, Szerbiával, valamint Horvátországgal alkotva kvartettet.

Komoly sérülésveszély

A Danyi Gábor-Elek Gábor kapitánypáros vezette nemzeti együttessel szemben konkrét célkitűzéseket nem fogalmazott meg a szövetség, Az biztos, ha a három csoportellenfélből egyet sikerül megelőzni máris a középdöntőben találja majd magát a csapat. A mieink pénteken Horvátország ellen kezdik meg a szereplést, a Hajdú-bihari Napló Köstner Vilmost, a DVSC Schaeffler vezetőedzőjét kérte fel, hogy latolgassa a magyarok esélyeit.

– A tornára 19 játékost visznek ki a szövetségi kapitányok, ami abból a szempontból helyes, hogy ha bármi történik, tud reagálni a szakmai stáb – mutatott rá a mesteredző. – A torna alatt hat játékost lehet majd folyamatosan cserélni, és erre is szükség lesz, mert elég hányattatott volt minden válogatott sorsa, különösen a keleti szektoré. Azt látni kell, hogy a dánoknál, a franciáknál, a németeknél azért sokkal folyamatosabb ment a bajnokság, míg nálunk szeptember végétől a karanténintézkedések miatt gyakorlatilag alig volt mérkőzés. A sok leállás nem tett jót az állóképességnek, a svédek elleni második mérkőzésen is látszott, hogy az elfáradó magyar csapatot lekontrázták az északiak. Ebben a helyzetben a sorozatterhelés okán komoly lesz a sérülésveszély, ami rövid távon még tervezhetetlenebbé teszi ezt az időszakot, így emiatt és annak fényében, hogy az Eb nem kvalifikál sehova, egyetértek a szövetség döntésével amiért nem tűzött konkrét célt a csapat elé – ismertette Köstner.

Nincsenek klasszisok

A COVID-19 terjedésének megakadályozása miatt a szervezők egy úgynevezett buborékban tartják meg a tornát. A kemény szabályok betartása mentálisan külön megterhelő lehet az együtteseknek, hiszen azok a pluszok, amelyek színesebbé tehetnének egy napot – például közös programok – elmaradnak, mert a csapatok csak a mérkőzések és az edzés idejére hagyhatják el a buborékot.

A torna megkezdése előtt múlt hétvégén a válogatott két felkészülési mérkőzést játszott Svédországgal, az elsőn 28–27-re a mieink, a másodikon 31–25-re a házigazdák győztek.

– Örültem az első mérkőzésen aratott győzelemnek, amely végig egyenlő erők küzdelmét hozta – elevenítette fel a szakember. – Ezen a meccsen a szélsők jelentették a nemzetközi szintet és az eredményességet. Már akkor is látszott, hogy a beálló játékban vagyunk elmaradva, de az átlövők, akik nem sok gólt lőttek, de a jó lábmunkájukkal ki tudták vívni a szélsők sikerességét. Itt még jól működött a visszarendeződésünk, ám a második mérkőzésen a fáradtság miatt már nem értünk vissza és rengeteg gólt kaptunk lefordulásokból. Kaphattunk volna nehezebb csoportellenfeleket is, a hollandoknál több klasszis is visszavonult vagy hiányzik, de még így is komoly játékerőt képviselnek. Biztos, hogy ezt a tornát a németalföldiek valamilyen szinten az új csapat kialakítására fogják szánni, ami növelheti az esélyeinket. A szerb válogatottnak van egy nagyon jó kezdő sora, amelyekből azért sok játékost ismerünk. Az „egysorosságuk” mellett a másik problémájuk a rájuk sokszor jellemező belharc lehet, ha ez idén is gyengíti őket akkor felénk billenhet a mérleg nyelve, egyébként 50-50-re adom az esélyeket velük szemben. A horvátoknál mindenképpen jobbnak tartom a mieinket, ha csak őket sikerülne legyőznünk már akkor ott lehetünk a középdöntőben. Arra sajnos sok esélyt nem látok, hogy a magyar csapat az első hatban végezzen, mert egyszerűen nincsenek meg hozzá a klasszis játékosaink, a mostani gárdának inkább a csapategység az erőssége. Kulcsemberek lehetnek a szélsőink, mert a legjobb színvonalat ők képezik, és bár az átlövő játékunkban nagy hiányosságot látok, Klujber Katrin mégis főszereplője lehet a mieinknek, hiszen szenzációs kézzel, valamint olyan ütemérzékkel rendelkezik, amely pótolja bizonyos fizikai hátrányait. Szerintem a végső győzelemre az orosz és norvég válogatott az esélyes, harmadiknak a franciák futhatnak be, a negyedik helyre az átalakított dánok, vagy a románok érhetnek oda – bár utóbbiak legnagyobb ellenfelei talán saját maguk – mondta el Köstner Vilmos.

A buborék szabályai

A buborékban csak a játékosok, az edzők, az egyéb stábtagok és a játékvezetők tartózkodhatnak. A csapatok a sajtó képviselőivel sem találkozhatnak személyesen, csak internetes összeköttetéssel. A kézilabdázók a szállodájukat csak mérkőzés vagy edzés miatt hagyhatják el, de akkor sem használhatják az öltözőket, hanem az esemény végeztével azonnal buszba ülnek és a szálláshelyen zuhanyoznak le. Minden résztvevőt háromnaponta tesztelnek, s ha valaki megszegi a szabályokat, hazaküldik. Ahhoz, hogy egy játékos pályára léphessen egy mérkőzésen, az utolsó tesztjének negatívnak kell lennie. Ha valaki pozitív mintát ad, egyből elkülönítik egy másik szállodában, a keret többi tagja pedig a csapathotelben a saját szobájában marad, amíg nem tesztelik őket megint. Egy válogatott számára csak akkor ér véget idő előtt a torna, ha annyi pozitív eset van, hogy nem tud kiállni a mérkőzésre.

MSZ

Női kézilabda Európa-bajnokság (Dánia, december 3-tól 20-ig)

A-csoport (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia

B-csoport (Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország

C-csoport (Kolding): Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország

D-csoport (Kolding): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

A csoportok első 3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A középdöntő helyszínei: Herning, Kolding

A döntő hétvége helyszíne: Herning

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

December 4., 18.15: Magyarország–Horvátország

December 6., 16.00: Magyarország–Szerbia

December 8., 20.30: Hollandia–Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában