magyar válogatott

2020.10.09. 21:04

Izland ellen ennél többre lesz szükség

Az egykori szövetségi kapitány szerint van még hova fejlődnünk.

20200907 Kaposvár Vezetőedzőt váltott a másodosztályban szereplő Kaposvári Rákóczi FC, Waltner Róbert helyett Várhidi Péter irányítja majd a klubnál folyó szakmai munkát. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Várhidi Péter, a Kaposvári Rákóczi FC újonnan kinevezett vezetőedzője

Fotó: MW-archív

Bulgáriában elért 3–1-es sikerével az Európa-bajnokság küszöbére lépett a magyar válogatott. A nemzeti tizenegy a románokat kiejtő Izland ellen, a Puskás Arénában vívhatja ki a tornán való részvételt. A bolgárok elleni győzelemről és a csapat teljesítményéről Várhidi Péter egykori szövetségi kapitány beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

Nem volt könnyű

„A szakember szerint örömteli a győzelem, de tudni kell helyén kell kezelni.”

– Az eredmény mindenféleképpen imponáló, amellett, hogy a játékkal nem igazán lehetünk elégedettek. Sok olyan játékos lépett pályára, akik peremeberek a válogatottban. Ettől függetlenül az összeszokottsága, a szervezettsége megvolt a csapatnak. Amit Marco Rossi szövetségi kapitány eltervezett védekezésben, azt részben sikerült megvalósítani, illetve egy nagyon jó kapusteljesítmény is kellett a továbbjutásunkhoz. Hozzáteszem, a szerencsével sem álltunk hadilábon – emelte ki Várhidi Péter, aki a következő ellenfélre is kitért.

– Izland ellen azt gondolom ez a teljesítmény kevés lesz. Bulgária az elmúlt 17 találkozójából 16-ot elveszített, gyakorlatilag Málta, és Lichtenstein szintjén állnak, rég nem látott mélyponton. Meglepetés lett volna, ha ők jutnak tovább, igaz, több helyzetet is ki tudtak alakítani, ami azt bizonyítja, hogy nem volt teljesen rendben a játékunk.

Az izlandi csapat általában nem ugrik neki az ellenfélnek, stabil védekezésből indulnak ki, és a párharcokat erőltetik, gyors letámadásokkal. Azonban az utóbbi időben jó pár támadó szellemű játékos került be nálunk is a keretbe: Szalai, Nikolics, Sallai, Szoboszlai, Holender az előre játékban erősek, ami meghatározza a mi válogatottunk arculatát is. Mindkét alakulatra jellemző a kontrákra való építés, így a kapott gól elkerülése lesz a legnagyobb feladatunk, hiszen ez akár egy tipikus egygólos mérkőzés is lehet – tette hozzá a tréner.

Nincs állandóság

Várhidi Péter bravúrosnak tartaná a válogatott Eb-re jutását, elmondása szerint ugyanis több tényező is hátráltathatja Marco Rossi munkáját. – Sajnos az elmúlt harminc évben minden szövetségi kapitányunk megküzdött bizonyos problémákkal. Egyes mérkőzésekre nem engednek el játékosokat a klubok, így kevés a közös játék, és nehéz csapatszellemet építeni a válogatottban. Nem játszik kellő mennyiségű futballistánk rendszeresen külföldön, igaz, ebben folyamatosan javulunk. Mindemellett 25-30 nemzetközi szinten elismert futballista kellene az igazán nagy előrelépéshez, ennyi klasszis játékosa pedig nincsen Magyarországnak. Ez sajnos képességfüggő, amiben nem látok előrelépést. Így kifejezetten bravúros eredmény lenne, ha hazai társrendezésű Eb-re – az előző kiírás után újfent – kijutnánk. Szorítani fogok a csapatnak, és egy nehéz meccsre várok, ahol akár tizenegyesek is dönthetnek a kijutásról – hangsúlyozta az egykori szövetségi kapitány.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában