biztonságosabb lett

2020.08.05. 10:16

Szintet lépett a debreceni salakmotorpálya

Mostantól világszínvonalú légpalánkrendszer védi a versenyzőket a Gázvezeték utcai stadionban.

Fotó: Matey István

Az ebben az esztendőben 50 éves Gázvezeték utcai salakmotor-stadion idei fejlesztéseiről, az új légpalánkrendszerről, a pálya jelenéről, jövőjéről, a további célokról és a tervezett versenyekről tartott közös sajtótájékoztatót a város és a pályát üzemeltető SpeedWolf Debrecen szerdán.

Végre kellett hajtani

Az eseményen Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, a tavalyi év ékes bizonyítéka volt annak, hogy miért érdemes támogatni a salakmotort, hiszen két olyan nagy sikerű rendezvény is volt, amely 20 éves nézőcsúcsot döntött.

– Rendkívül megtisztelő, hogy itt lehetek ebben a stadionban, gyermekkoromban mi is jártunk salamotorversenyekre a családdal, és szurkoltunk a debreceni versenyzőknek – nosztalgiázott az alpolgármester.

– A tavalyi év ékes bizonyítéka volt annak, hogy miért volt szükség felkarolni ezt a sportágat, hiszen két olyan nagy versenynek is helyet tudott adni a Gázvezeték utcai stadion, amelyek 20 éves nézőcsúcsot döntöttek. Tehát jól döntött az önkormányzat, amikor tavaly 40 millió forinttal támogatta, hogy kiépüljenek azok a feltételek, amelyek szükségesek a nemzetközi színvonalú versenyek lebonyolításához.

„Egy hosszú távú koncepció részeként egy olyan cég kezébe szerettük volna adni az irányítást, amely nonprofit alapon, de profi módon tud ezzel a sportággal foglalkozni, így vette át a Speedwolf Sportszervező Nonprofit Kft. a stadion üzemeltetését.”

– Ehhez viszont végre kellett hajtani olyan infrastrukturális beruházásokat, amelyek nélkül nem lehet biztonságos körülmények között versenyeket rendezni. Ezek nem mindig látványosak, de elengedhetetlenek, hiszen az első az élet védelme, az emberek biztonsága. Emiatt cserére szorultak a légpalánkrendszerek, a pálya talaja, valamint új székeket is szereltek fel az üzemeltetők. A nemzetközi licenc megszerzéséhez a kanyarban lévő légpalánkrendszert mindenképpen cserélni kellett, hiszen enélkül nemzetközi versenyeket sem lehetne szervezni. Ezért az önkormányzat 15 millió forinttal támogatta ezt a beruházást, amely el is készült. Természetesen mindig lehet fejleszteni, az elkövetkező időszakban tovább javulhat, csinosodhat majd a pálya, de most az volt a legfontosabb, hogy megszerezzük azokat az engedélyeket, amelyek garantálják a versenyek megrendezését. Szerencsére a jelenlegi helyzet szerint meg lehet tartani a Debrecen Nagydíjat, bízom benne, hogy idén is nézőcsúcsot döntünk, ezzel kicsit megmentve az augusztus 20-i szórakozásunkat – hangsúlyozta Barcsa Lajos.

Megnyitják a stadiont

A fejlesztéseknek köszönhetően a kilátogató nézők jelenleg 1150 rögzített műanyag székre ülhetnek le, a régi betonlelátón pedig 3000-en foglalhatnak helyet. A stadion szervezői egy többéves koncepciót tettek le az önkormányzat asztalára, amely többek között azt is tartalmazza, hogy meg szeretnék szólítani a debreceni lakosokat, cégeket, illetve meg akarják nyitni a stadiont a más sportokat űzők előtt is. Az üzemeltető képviselőjeként Baráth Norbert, a Speedwolf Sportszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője megköszönte az önkormányzatnak a támogatást.

– Bízom benne, hogy a most telepített légpalánkrendszernek köszönhetően még biztonságosabb lesz az ovál – jelentette ki az ügyvezető.

„Ilyen típusú palánk a környező országokban nincs, ez a legmodernebbnek, legbiztonságosabbnak titulált rendszer a piacon, amely sokat tud csillapítani a becsapódás energiáján. A nemzetközi szövetség célja, hogy csökkentse a maradandó sérülések számát.”

– A salakmotor sokszor test-test elleni küzdelem, amely balesetveszélyes, de az új palánk jelentősen növeli a súlyos sebesülés elkerülésének kockázatát. Idén ünnepli fennállásnak 50. évfordulóját a pálya, melyet öt versennyel szerettünk volna megünnepelni, de a járványhelyzet ezt sajnos meghiúsította. Szerencsére a 45. Debrecen Nagydíj megvalósul, bízom benne, hogy a kilátogató családoknak idén is remek szórakozást nyújt majd a verseny. Büszke vagyok rá, hogy sok család látogat ki a pályára, és azt remélem, hogy ismét fellegvára leszünk ennek a sportnak – mondta el Baráth, aki elárulta, a Debrecen Nagydíjról egy későbbi sajtótájékoztatón szeretnének majd beszámolni.

Annyit azért elárult, több mint 10 ország versenyzőit szeretnék a cívisvárosba csábítani, és az is kiderült, a viadalon avatják fel a stadion új nevét, illetve a felvezető programban megemlékeznek majd a magyar salakmotorsport legnagyobb sikeréről, az Adorján Zoltán-Tihanyi Sándor duó által 30 évvel ezelőtt szerzett páros világbajnoki bronzéremről.

Felavatták

Tihanyi Sándornak gyermekkorától élete részévé vált a debreceni pálya. A jelenleg pályafelelős szakemberként dolgozó, sokszoros magyar bajnok versenyző elmondta, nagyon örül, hogy ekkora fejlődésen ment keresztül az ovál az elmúlt időszakban.

– Tavaly óta nagyon keményen dolgozunk azon, hogy mind a versenyzőket, mind a nézőket minél jobban kiszolgáljuk. Az új palánk 30 százalékkal szélesebb, és legalább 20 százalékkal több energiát nyer el a becsapódáskor – ismertette Tihanyi.

Az esemény végén Barcsa Lajos beüzemelte az új légpalánkrendszert, majd Kovács Roland, a farkasok egyik versenyzője tett meg pár bemutatókört a pályán.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában