Egy új korszak kezdete

2020.07.01. 20:08

Szima távozik, a városé a DVSC

Vége a kereszttulajdonlásnak: a klub részvényeit az önkormányzat vásárolja meg, míg a klubban lévő kaszinóérdekeltségek átkerülnek Szima Gáborhoz.

Fotó: Kiss Annamarie

Közel húsz esztendő után új főtulajdonosa lesz a DVSC labdarúgó együttesének

– jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Papp László polgármester. A klubot működtető részvénytársaságnak két fő tulajdonosa volt eddig: a Szima család valamivel több mint 73 százalékkal és az önkormányzat, mely mintegy 26 százaléknyi részvénnyel bír. A megállapodás értelmében a város megvásárolja a klub részvényeit, ezzel közel száz százalékos tulajdonossá válva.

Elválnak útjaik

Papp László polgármester beszédében elmondta, a DVSC kiesésével kialakult helyzet azonnali cselekvést kívánt, mely végül tulajdonosváltásban csúcsosodott ki.

– Szombat óta vezető téma, hogy a DVSC kiesett a magyar labdarúgó-bajnokság első osztályából. Eddig nem szólaltam meg, de közben folyamatosan azon gondolkodtam, hogy miként lehetne változtatni a helyzeten, új alapokra kell helyezni a debreceni futballt, ezáltal sikeressé téve a Lokit.

„A futball csapatjáték, minden debreceni közös ügye, mely összekovácsolja a város közösségét, örömet szerez, egyben értéket teremt – így tekintünk mi Debrecenben a labdarúgásra és a Lokira.”

– Ha veszélybe kerül az a közös ügy, amelyet DVSC néven illetünk, akkor a városnak kötelessége segíteni a klubnak újra erőssé, népszerűvé, az élmezőnyhöz tartozóvá válni – hangsúlyozta a városvezető, aki nem titkolta, a debreceni sportban a futball a legfontosabb. Mint fogalmazott, arra fognak törekedni, hogy a szurkolók a jövőben is átélhessenek olyan sikereket, mint az elmúlt 15 esztendőben.

– A klubot működtető részvénytársaságnak két fő tulajdonosa van: a Szima család érdekeltségébe tartozó többségi tulajdon valamivel több mint 73 százalékkal, és az önkormányzat tulajdonában lévő valamivel több mint 26 százaléknyi részvénycsomag. El kell ismerni, hogy az elmúlt pár esztendő nem volt teljesen felhőtlen a két tulajdonos viszonyában, épp ezért hoztuk meg korábban azt a döntést, hogy a város az utánpótlásra koncentrál, míg Szima Gábor és az érdekeltségébe tartozó vállalatok biztosították a profi csapat finanszírozását. Ebben jelentős változás áll be az elkövetkezőkben: kedden Kósa Lajos képviselő úrral és Szima Gábor úrral hármasban rövid, de annál tartalmasabb megbeszélésünk volt, ahol megállapodtunk abban, hogy elválnak útjaink. A következő hetekben Debrecen városa megveszi az eddigi többségi tulajdonos részvénycsomagját, és közel 100 százalékos tulajdonos lesz. Ezzel tiszta helyzetet teremtünk, nem lesz kereszttulajdonlás, a DVSC részvényei átkerülnek az önkormányzat tulajdonába, míg a klubban lévő kaszinóérdekeltségek átkerülnek Szima Gáborhoz – ismertette Papp László.

Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

Új igazgatóság

A DVSC cégvezetésében továbbra is számítanak Róka Gézára, de futballszakmai vonatkozásban egy új pozíciót is létrehoznak:

Tőzsér Dániel lesz a Loki szakmai igazgatója.

A klub végső modelljének kidolgozására az elkövetkező időszakban kerülhet sor. A két fő tulajdonos útja szétválik, ennek első lépéseként csütörtökön új igazgatóságot választ a város közgyűlése, és tesz javaslatot erre a pénteken összeülő DVSC-közgyűlés számára.

Kósa Lajos, Papp László és Tőzsér Dániel | Fotó: Kiss Annamarie

Az új tagokkal a város vezetői szeretnének üzenni a jövőnek, ugyanis Debrecen köztiszteletben álló, az üzleti életben is jelentős sikereket elérő vállalatvezetőiből áll majd az igazgatóság, melyben Szima Gábor már nem vállal szerepet. Az igazgatóság elnökére Szabó Péter, a Schaeffler Magyarország ügyvezetőjének személyében tesznek javaslatot, a további tagok pedig Becsky András, Cserháti Gabriella, Katona Zoltán, Makray Balázs, Sásdi András, és Szabó Miklós lehetnek – akik mind elfogadták a jelölést. Szabó Péter a DVSC kézilabdacsapatának felügyelőbizottsági tagja és névadó szponzorának ügyvezetője, de ez a tisztség nem érinti a kézilabdás tevékenységét.

Cél a bajnoki cím

– Szeretnénk lépéseket tenni annak érdekében, hogy a klub brandje, marketingértéke, társadalmi beágyazottsága sokkal erősebb legyen, mint az elmúlt időszakban volt. Egyértelmű cél, hogy a következő szezon végén bajnoki címet és feljutást ünnepelhessen a klub, és ezáltal visszaszerezhesse az élvonalbeli indulás jogát. A város képviseletében szeretnék egy fontos dolgot deklarálni, a sporttevékenységet szakmai tevékenységnek tekintjük. Az önkormányzat feladata a stabil és biztonságos anyagi háttér megteremtése lesz. Szakmai kérdésekben a városházán nem születnek döntésnek. A klubnak van egy szakmai vezetése, az edzők kiválasztása, a játékospolitika az ő irányításukkal történik majd, Debrecen városa ezeket a a döntéseket tiszteletben fogja tartani, de elvárásokat természetesen megfogalmazunk, méghozzá azt, hogy a következő szezon után a DVSC újra első osztályú együttes legyen. Meg fogjuk kérni a város meghatározó üzleti szereplőit, hogy álljanak a klub mögé, segítség a működését. A szurkolókkal is új, minőségi kapcsolatot szeretnénk, amelyet a szükséges lépéseket az elkövetkező napokban meg fogjuk tenni.

„Azt ígérjük, hogy a lehető legrövidebb időn belül újraépítjük a klubot, és a kapcsolatrendszerét.”

– Egy aktív, folyamatos kommunikációval szeretnénk lépésről lépésre tájékoztatni az érdeklődőket, hogy milyen jövőképet gondolunk a Loki számára – fejtette ki Papp László, aki a város nevében köszönetet mondott Szima Gábornak a sikerekért.

Büszke az elmúlt évekre

A most már csak egykori főtulajdonos azzal kezdte, a Hajdú-bihari Naplónak és a sportnapilapnak adott interjúja után sokan meglepődhettek a sajtótájékoztató apropóján.

Szima Gábor, a DVSC egykori főtulajdonosa | Fotó: Kiss Annamarie

– Hétfő délután hívott polgármester úr, kedden találkoztunk, és egy tíz perces beszélgetés után megállapodásra jutottunk. Én üdvözölném, ha ezek után a komoly tőkével rendelkező városi vállalkozók beállnának a klub mögé, mert akkor egy erős csapatot lehetne összehozni, de ha ez nem történik meg, akkor nehéz időszak elé nézhet a Loki.

„Tizenkilenc évig voltam a klub többségi tulajdonosa, amely idő alatt sokkal több volt a siker, és ha ez a kiesés – amit rettenetesen sajnálok – be is árnyékolja ezt az időszakot, én nagyon büszke vagyok az elmúlt időszakra.”

Olyan DVSC-t adok át amely megítélésem szerint erős kerettel bír, minden játékosnak szerződése van, mindenkire számíthat az új vezetés. Nagyjából 300 millió forint van kasszában, tehát nem kell egyből pénz után futkosni. Bár már nem leszek tulajdonos, ezentúl is ott leszek minden hazai Loki-meccsen, és szeretném anyagilag is támogatni a klubot – jelentette be elcsukló hangon a láthatólag az érzelmei hatása alá kerülő Szima Gábor.

A sport a kultúra része

Kósa Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, mivel bajban van a Loki, eljött az összefogás ideje.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

– Ilyenkor oda kell állni a városnak összefogva a klub mögé, mindent meg kell tenni, hogy a Debrecen minél előbb visszakerüljön az első osztályba.

„A DVSC éppúgy a debreceni identitás része, mint Szabó Magda, a Csokonai Színház vagy éppen a Nagytemplom.”

– Egy közösség életében szükségszerűen jelen vannak azok a közösségteremtő szimbólumok, szervezetek, teljesítmények, amire mindenki büszke. Egy korszak most lezárult, új éra kezdődik, egy másfajta működési renddel. Nem lehet más a cél, mint hogy azonnal visszakerüljünk az első osztályba. A mi felfogásunk: a sport a magyar kultúra része, ahogy például a festészet, irodalom, képzőművészet vagy a filmgyártás. Épp ezért érdemes építeni uszodát, pályát, stadiont, vagy éppen csarnokot. Ha egy színházat lehet fenntartani, akkor a sport finanszírozásába is be lehet szállni, mert ezzel esély nyílik arra, hogy a lehető leggyorsabban feljussunk az élvonalba – emelte ki Kósa Lajos.

MSZ

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában