Serie A

2020.06.20. 12:13

Megtörhet a Juventus-uralom?

Az olasz első osztály küzdelmeiből tizenkét forduló van hátra, a bajnoki címre két csapat esélyes.

Lazio's forward from Italy Ciro Immobile reacts during the Serie A football match between Lazio and Bologna at the Olympic Stadium in Rome on February 29, 2020. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)

Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Fokozatosan visszaindulnak a koronavírus okozta leállásból az európai labdarúgó-bajnokságok. Szombaton az olasz élvonalon van a sor, különösen nagy szó ez, hiszen az Appennini-félsziget lakói kifejezetten kritikus időszakokat is átéltek az elmúlt néhány hónapban. A Serie A eddigi utolsó mérkőzését március 9-én játszották, amin a Sassuolo 3–0-ra legyőzte a Bresciát.

A február végi huszonötödik fordulóból négy Észak-Olaszországban rendezendő találkozót elhalasztottak, amit most szombaton és vasárnap fognak pótolni. Utána, hétfőn kezdődik majd a soron következő huszonhetedik, teljes játéknap. Az esélyekről Várhidi Péter, egykori magyar szövetségi kapitány, a Sport TV állandó szakértője beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

Óriási cél

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Juventus és a Lazio között fog eldőlni a bajnoki cím sorsa. – Most a zebrák nincsenek olyan jó formában, és mentálisan sem éreztem őket erősnek. Teljesen bizonytalan, hogy melyik csapatot miként érinti ez a hirtelen újrakezdése a bajnokságnak. A Lazio előtt ott lebeg az óriási cél, hiszen húsz éve nem voltak bajnokok. Nehéz most megmondani, szerintem hatvan százalékban a Juventus az esélyes. Azonban, ahogy a kupaelődöntőn futballoztak, nem azt mutatja, hogy ez egy Bajnokok Ligája-győzelemre is esélyes csapat lenne – mondta a szakember.

Egy ideig úgy tűnt, hogy az Inter lehet a Juventus egyed­uralmának megtörője, de a sorsdöntő mérkőzéseken a torinói zebrák és a római sasok ellen is vereséget szenvedtek, így nyolc ponttal lemaradva a harmadik helyen állnak. – Nagy a hátránya a kék-feketéknek, de bármi előfordulhat, egy jó sorozattal oda lehet érni. Jó lenne, ha az Inter is be tudna csatlakozni, egy izgalmas hármas versenyfutást láthatnánk – fogalmazott a korábbi szövetségi kapitány.

Üde színfolt

A negyedik Atalanta az utóbbi idők kellemes meglepetése a Serie A-ban. Sorozatban második szezonjukban juthatnak be a Bajnokok Ligájába úgy, hogy a jelenlegi kiírásban a Valencia legyőzésével bekerültek a negyeddöntőbe. Róluk is beszélt Várhidi Péter. – Az Atalanta egy nagyon jól összerakott csapat, talán jelenleg a legszélesebb taktikai repertoárt felvonultató együttes a Serie A-ban. – A bergamói csapatatot az AS Roma üldözi három ponttal lemaradva, a farkasok épp egy nyeretlenségi szériából kezdtek kimászni két győztes mérkőzéssel, amikor félbeszakították a bajnokságot.

Az elmúlt évek rendszeres kihívója, a Napoli most csak a hatodik pozícióban szerénykedik. – Az év elejét elrontották, a klub vezetése és Ancelotti nem igazán találták az összhangot, mert a keret az mindenképpen dobogóesélyes. Viszont óriási a lemaradásuk, de vigaszt nyújthat, hogy a kupát be tudták húzni – mondta a szakember.

Kapkodnak

A legendás AC Milan évek óta nem találja a siker receptjét, nagyon sokat elmond, hogy a piros-fekete klub utoljára a 2013–2014-es kiírásban szerepelt a Bajnokok Ligájában. – Rendezett háttér kellene az egyesület mögé, meg kellene találni azt az edzőt, akivel a legjobban tudnak együttműködni. Ők mindig a legjobb játékosok közül válogattak, mostanában kapkodva, nem következetesen igazolnak.

A tabella alja is tartogat izgalmakat, a két sereghajtó, a Spal és a Brescia valószínűleg már nem tud megmenekülni a kieséstől, de van még egy kiadó hely, amit öt csapat igyekszik elkerülni, köztük több nagy múltú klub is. – A Torino és a Sampdoria is olyan tradícióval rendelkeznek és olyan játékosaik vannak, hogy talán jobban bírják az ilyen sorozatterhelést. A keretük is erősebb valamivel, mint mondjuk a Leccének. De ez egy speciális helyzet, nézők nélkül kell játszani, nem biztos, hogy minden edző tudja ezt jól kezelni – mondta Várhidi Péter.

Bakos Attila

Borítókép: A Lazio húsz év után tör újra bajnoki címre a képen látható Ciro Immobile vezérletével, aki jelenleg 27 találattal vezeti a Serie A góllövőlistáját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában