forma-1

2020.06.26. 13:24

Eddie Jordan: Baumgartnert imádták a csajok, mindenki odáig volt érte

A debreceni születésű Baumgartner Zsolt lassan 17 éve debütált a Forma-1-ben, a pilótáról egykori csapatfőnöke beszélt a #FormulaHUPodcast új adásában.

Jordan-Ford Hungarian driver Zsolt Baumgartner sits in his car in the pits of the Hungaroring racetrack near Budapest, 23 August 2003, during the second qualifying session on the eve of the Hungarian Formula One Grand Prix. He runs the race instead of British driver Ralf Firman who is injured after a crash in the second free practice session. AFP PHOTO PIERRE ANDRIEU (Photo by PIERRE ANDRIEU / AFP)

Fotó: AFP / Pierre Andrieu

Baumgartner Zsolt emlékezetes körülmények között debütált a Forma-1-ben. Mint azt a formula.hu cikke is felidézi, az akkor még a Formula-3000-ben versenyző Baumgartnert csak pár héttel korábban nevezte meg tesztpilótájának a Jordan, és amikor kiderült, hogy a Magyar Nagydíj szabadedzésén megsérülő Ralph Firman nem tudja teljesíteni a hétvégét, kézenfekvő volt, hogy a magyar pilóta ül be a helyére. A döntést Eddie Jordan csapatfőnök hozta meg, aki a portál legutóbbi podcastjében mesélt az akkor eseményekről.

„Akkor és ott nagy volt a kavarodás, mert megtörtént a baleset, gondoskodnom kellett Ralph Firmanről, de gondolnom kellett az autóra is, hogy a mérnökök és a szerelők időben újjáépítsék. Aztán pedig foglalkoznom kellett azzal az óriási felhajtással is, amit ez okozott Magyarországon” – sorolja Jordan szavait a formula.hu cikke. „Hatalmas siker volt, az biztos, azonban egyetlen versenyző, legyen az akár Senna vagy Schumacher, nem változtatja meg a csapat és a munkatársak életét.

„Zsolttal kapcsolatban az volt az egészen csodálatos, hogy olyan volt, mintha friss levegő érkezett volna. Fiatal volt, alázatos és gyors. A csajok imádták, a csapat is kedvelte őt. Mindenki odáig volt érte.”

Szerintem nagyon jó példa volt az országotok számára. A magyaroknak büszkének kell lennie arra, ahogyan viselkedett, ahogyan beilleszkedett a csapatba és amilyen profin bonyolította például az interjúkat. Mindent korrekten csinált, annyira örültem neki, mintha a saját fiam lett volna. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó példát mutatott Magyarországnak a viselkedésével és azzal, amennyire professzionálisan vezetett” – tette hozzá az akkori csapatfőnök.

Baumgartner aztán a Hungaroring után Monzában is helyettesítette Firmant, egy évvel később pedig a Minardi ajánlott neki teljes szezonra szóló szerződést. A magyar versenyző összesen 20 nagydíjon állt rajthoz.

Jordan a beszélgetésben megemlíti még, hogy

  • Baumgartner nagyszerű személyiség volt, nem volt arrogáns, mindig udvarias és kedves volt,
  • megvolt a gyorsasága, a hozzáállása korrekt volt, az autóval kapcsolatos technikai dolgokhoz fantasztikusan értett,
  • azonban volt egy „apró picike dolog”, ami nagyon hiányzott, mégpedig az egója.
  • Baumgartner: megtiszteltetés

    Jordan szavait a debreceni származású pilóta sem hagyta szó nélkül, saját Instagramján reagált az elhangzottakra.

    „Megtiszteltetés, hogy Eddie Jordan szívesen osztja meg a rólam meglévő emlékeit, gondolatait a Formula podcastban. Nagyszerű volt a vele együtt töltött minden perc a Forma 1-ben”

    - írta Baumgartner Zsolt, aki soraihoz egy közös fotót is mellékelt.

    " data-instgrm-version="12">

     

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

     

    Zsolt Baumgartner (@zsolt.baumgartner_official) által megosztott bejegyzés,

    Borítókép: Baumgartner Zsolt a 2003-as Magyar Nagydíjon

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában