Labdarúgás

2020.05.20. 20:53

Megváltozott egy fontos szabály a Fradi-Loki előtt

A Magyar Labdarúgó Szövetség lehetővé tette, hogy immáron ötöt lehet cserélni a mérkőzések során.

20191230 Debrecen Fotó: Matey István Hajdú-bihari Napló Vitelki Zoltánt, a DVTK korábbi trénerét nevezte ki a klubvezetés a DVSC-TEVA élére a Nagyerdei Stadionban. képen: Vitelki Zoltán Debrecen vezetőedzője, Róka Géza, a DVSC ügyvezetője

Fotó: Napló-archív

Az MLSZ határozatának értelmében elindulhat a bajnokság Magyarországon is. A DVSC már szombaton ringbe száll, annak ellenére, hogy a pontvadászat csak egy héttel később veszi kezdetét a többi gárdának.

Az is újdonság, hogy a csonka szezon folytatásban ötöt cserélhetnek a klubok. A szabályzat szerint három alkalommal állhatnak be új futballisták. Azaz egy cserének duplának kell lennie.

Sorozatterhelés

A Napló Róka Gézát, a Loki cégvezetőjét kereste meg ebben az ügyben.

– A szövetség döntése értelmében született meg ez, a nemzetközi szabályalkotó szervezet változtatta meg átmenetileg az ide vonatkozó szabályát, a rendkívüli helyzet miatt – fogalmazott a sportvezető. – Mindez azokra a versenysorozatokra vonatkozik, amelyek véget érnek a nyáron. Ez azt jelenti, hogy öt cserelehetőség van az adott meccsen a játékosok sorozatterhelése miatt. Hiszen szokatlan sorozatterhelésnek lesznek kitéve, ezzel próbálják a terhelést csökkenteni. Nem volt kötelező bevezetni ezt a szövetségeknek, de itthon, és még számos helyen úgy döntöttek, hogy szükséges, hasznos ennek a szabálynak az életbe léptetése. Mi bevezettük, ezért van mögötte egy elnökségi határozat – mondta el lapunknak az MLSZ főtitkár-helyettese.

Negatív teszttel

A cégvezető azt is hozzáfűzte, hogy azért lehet csupán háromszor megszakítani a játékot, hogy ne lehessen széttördelni a mérkőzést.

„Legalább egy kettős cserét végre kell hajtani a meccs során. Vagyis nagyobb a variációk tárháza. De a kupamérkőzéseken ez elmehet akár hat cseréig, ott a hosszabbítást is figyelembe veszik”

– árulta el Róka Géza, aki természetesen a szakmai stábra bízza ennek a levezénylését.

– Azt gondolom, hogy ezzel a játékosok terhelését lehet csökkenteni. A padon ülőkkel ezek szerint jobban lehet variálni. Egy első osztályú csapatnak ez nem okozhat gondot. Felvetődik a kérdés, eldönthet-e egy meccset egy ilyen döntés? A puding próbája az evés, vagyis menet közben dől el, milyen formában működik mindez. Jelenleg csak azt tudjuk mondani, ami kikövetkeztethető – mondta Róka Géza.

Információink szerint a csapat elutazik egy nappal hamarabb, Budapesten megszáll, a szállodában pedig legszigorúbb előírások szerint járnak el. A mérkőzésen csak negatív koronavírus-teszten átesett személyek vehetnek részt. Igaz ez a játékosokra, stábra és az ott dolgozó személyzetre.

A Loki szombaton 15.55-kor lép pályára.

TN

Borítókép: Megvan az egyetértés: Vitelki Zoltán vezetőedző (balra) és Róka Géza cégvezető

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában