fókuszban az utánpótlás

2020.05.12. 20:00

Családias egyesület maradna a harmincéves Olasz Focisuli

Az Olasz Focisuli palántái az évek során olyan csapatok ellen játszottak, mint a Juventus, a Milan vagy az Internazionale. Interjú Hegedüs Tamás szakmai vezetővel.

Fotó: Napló-archív

Idén ünnepli harmincadik évfordulóját az Olasz Focisuli (OFS), a szép jubileum kapcsán kérdezte a Hajdú-bihari Napló Hegedüs Tamást, az egyesület szakmai vezetőjét, az intézmény múltjáról, működéséről.

Mikor kezdődött az Olasz Focisuli története?

Az Olasz Focisuli 1990-ben alakult meg. Édesapám Olaszországból hazatérve alapította meg az utánpótlás-egyesületet, amit az olasz futball iránt érzett szeretete miatt nevezett el így. Az én korosztályom volt az első, ami elindult. Az évek során egyre jobban kiépült a rendszer, sikerült bevonni az iskolákat, óvodákat, illetve a környező településeket is. Ezt később az MLSZ is átvette, és ebből alakult ki a Bozsik-program. A Debreceni Honvéd SE egyik szakosztályaként 2000-ben „újjáalakultunk”, és idén immáron a 30. jubileumot ünnepeljük.

Melyik korosztályok találhatóak az egyesületnél?

A legkisebb korosztályunk az U6, amibe még beletartoznak az óvodáskorú gyerekek is, a legnagyobb pedig az U14 leány- és fiúszakosztályunk. Ebben fontos szerepe van annak, hogy az óvodákkal jó kapcsolatot ápolunk, és sok eseményt szervezünk az ilyen korú gyerekeknek.

Milyen tornákat szerveznek itthon, illetve milyen külföldi megmérettetéseken vesznek részt?

Sokan ismerhetik a Karnevál Kupát, a Mikulás Kupát és a Karácsony Kupát, ezeket mind mi szervezzük itt Debrecenben, és büszkén mondhatjuk el, hogy idén a már említett 30. jubileumot ünnepeljük a tornáinkkal is. Ezzel Európa legrégebben futó utánpótlástornái közé sikerült bekerülnünk. A kérdés második részére reagálva, nagyon fontos célkitűzésünk, hogy minden korosztályban legyen lehetőség mind hazai, mind nemzetközi tornákon részt venni. Próbáljuk minél magasabb színvonalú eseményekre vinni a gyerekeket, hiszen minél több meccset játszanak már utánpótláskorban, annál többet tudnak fejlődni.

„Szerencsére az évek során rengeteg jó kapcsolatot tudtunk kiépíteni, főleg Olaszországban, ennek köszönhetően erre a területre járunk a legtöbbet, azonban itt a legmagasabb szinten próbálunk helytállni, olyan csapatokkal tudunk játszani így, mint a Juventus, a Milan vagy az Internazionale.”

Kik azok az ismert játékosok, akik az egyesületnél pallérozódtak?

Volt olyan időszak, amikor a DVSC-ben sokan szerepeltek a neveléseink, rengeteg focistát adtunk a piros-fehéreknek: Máté Péter, Tisza Tibor, Tőzsér Dániel, csak, hogy pár nevet említsek. Ezekben az években több válogatott futballistát is sikerült kinevelnünk korosztályos és felnőtt szinten.

A nevelőmunkában kulcsszerepe van az edzőknek. Hogyan épül fel a focisuli szakmai stábja?

Igen, rendkívül fontos a szakmai stáb, nálunk 90 százalékban saját nevelésű focistákból lettek az edzők, ez nagyon fontos a klub filozófiájában.

„Mi a szakmai tudásunkból élünk, emiatt magasra kell tennünk a lécet saját magunk számára, illetve ki kell dolgozni olyan nemzetközi programokat, amelyekkel itt tudjuk tartani a gyerekeket.”

Ebben a helyzetben a karantén alatt is heti háromszor tartunk online edzéseket, heti kétszer továbbképzéseket saját magunknak, ahová meghívunk szakembereket, hogy mondják el, ők hogyan gondolkodnak a futballról. Szakmai programunkról még annyit, hogy gyerek- és játékosközpontú, hiszen a cél a sport megszerettetése.

Mit tart az egyesület legfontosabb küldetésének a jövőre nézve?

Célkitűzésünk továbbra is az utánpótlás-nevelés, minél több játékost próbálunk a magyar futballnak adni, erősíteni a sportoló nemzet képét. Habár nem lesz mindenkiből NB I.-es futballista, mi szeretnénk, ha a gyerekek egész életükben sportszerető emberek maradnának, és szép élményekkel gazdagodnának. Szintén fontosnak tartjuk, hogy megmaradjunk ilyen családias egyesületnek, ahol jól érzik magukat a gyerekek, a szülők, jó a közösség, amely sokat tud adni mind a sportban, mind az élet más területein.

Keczán Illés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában