világbajnok dékán

2020.04.29. 20:00

Több fronton is helytáll Bágyi Kinga

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja mindig részt vesz az Orvos Tenisz Világbajnokságon, ha teheti.

Fotó: unideb.hu

Bágyi Kinga az intézmény vezetésében betöltött pozíciója mellett gyermekkora óta magas szinten sportol és komoly sikereket ér el. A DEAC-ban vállalt szerepéről, versenyeiről, illetve a sport és munkája kapcsolatáról beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

– Tízéves voltam, amikor egy nyáron a szüleim beírattak váratlanul egy tenisztanfolyamra. Előtte balettoztam, tornáztam és atletizáltam, többféle mozgásformát is kipróbáltam. A tábor végén felajánlották, hogy érdemes lenne folytatnom az edzéseket. Mivel a stadiontól nem laktunk messze, úgy döntöttem, hogy belevágok, és ebben a szüleim is támogattak. Így indult el a pályafutásom, a szüleim véletlen választásának köszönhetően, ami így utólag mindenképpen egy nagyon jó döntésnek bizonyult – mondta.

Párhuzamos feladatok

Bágyi Kinga az érettségi, a felvételi és az orvosi első két évében szinte teljesen letette a teniszütőt, mert elmondása alapján az elég kemény időszak az egyetemi hallgatóknak, de harmadévtől ismét rendszeresen tudott a sporttal foglalkozni a DEAC színeiben, aminek azóta is tagja, sőt, a teniszcsapat kapitánya.

– Az elmúlt harminc évben több edzőnk, illetve csapatkapitányunk is volt, de az utolsó, hosszabb időszakban Szűcs Endre látta el ezt a funkciót. Őt nemrég veszítettük el. Az utolsó éveiben már rendszeresen bevont a szervezési, döntési feladatokba, majd felkért, hogy vegyem át tőle ezt a posztot.

„Egy főleg egyetemistákból álló csapat összetartása nem egyszerű feladat, hisz a csapatbajnokság lebonyolítása sokszor egybeesik a dolgozatokkal, vizsgákkal és az azokra való felkészülési időszakkal.”

A feladatom elsősorban a csapat edzéseinek a koordinálása és a csapatbajnokság körüli szervezési tevékenység, az utánpótlásképzés ugyan szintén a DEAC-hoz tartozik, de nem a mi kereteinken belül történik. Nem egyszerű ezt párhuzamosan végezni a dékáni feladatokkal, de ez volt hamarabb, és utána jött a vezetői kinevezésem. Annyiból szerencsés a helyzetem, hogy két felnőtt korú gyermekem van, akik tizennyolc és húsz évesek, már önállóak, így a család, a munka és a sport könnyebben összeegyeztethető, mind időben, mind a feladatmegosztás terén – mondta a dékán.

Fotó: unideb.hu

Hangulatos esemény

Az Orvos Tenisz Világbajnokságot már 50 éve rendezik meg minden évben, más-más helyszíneken szerte a világon. Bágyi Kinga 1998-ban nevezett először, amikor a Margit-szigeten volt a megmérettetés, és vegyes párosban rögtön a debütáló versenyén győzni tudott, azóta pedig húsz világbajnoki címmel és számtalan éremmel gazdagodott már.

– A magyarok rendszeresen jártak a világbajnokságokra, és szép sikereket értek el, ami inspiráló volt számomra. Az itthoni rendezés lehetőséget adott, hogy fiatal diplomásként én is nevezzek és megmérettessem magam a nemzetközi porondon is. Ez indított el azon az úton, hogy anyagi lehetőségeimhez mérten részt vegyek a későbbiekben is ezeken.

„Több korcsoportban, jellemzően legalább kétszáz, de néha akár négyszáz nevező is van, és egy héten át tart a verseny, ahol társasági és szakmai programokra is sor kerül, így új kapcsolatok és barátságok köthetők.”

További célom a sok egyéni és páros érem mellett a nemzetek bajnokságában érmet szerezni, ami tavaly majdnem sikerült, a későbbi győztesektől, a lengyel csapattól kaptunk ki csak szoros csatában az első fordulóban.

Bágyi Kinga az idei 50. jubileumi, törökországi világbajnokságra is készült, de sajnos a járványügyi helyzet miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy egy évvel elhalasztják a versenyt.

– Készültem rá, bár hozzáteszem, hogy az elmúlt négy évben volt néhány balesetem és sportsérülésem, így most egy kicsit átalakult a felkészülésem. Éppen most is egy bal csuklótörés utáni felépülési fázisban vagyok, de újra teniszezem. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a rendkívüli helyzet ellenére lehetőségünk van kint a DEAC-pályán egyéni edzéseket tartani, természetesen a megfelelő protokollok betartása mellett.

Szemléletet formál

A Fogorvostudmányi Kar vezetőjeként Bágyi Kinga a munkája közben is érzi a teniszezés rá gyakorolt jótékony hatását.

– Az én szakmámban a betegek melletti statikus állás miatt a test kényszerpozíciókat vesz fel, ezt a sport nagyon jól képes ellensúlyozni. A sikerek mögött nagyon sok kilátástalannak tűnő edzésmunka van, ami kitartásra, a megfelelő időbeosztásra ösztönzi az embert. Ez a mindennapjaimat és a szemléletemet is átformálja, ebből sokat merítek, hiszen a különböző funkciók összeegyeztetése, a nehézségek leküzdéséhez való hozzáállás kialakítása hasonlóan tud működni. Ráadásul a hétköznapokban nagyon sok feszültség, stressz gyűlik fel bennem, amit valahogy kezelnem kell, hogy egyensúlyban tudjak maradni – zárta gondolatait a dékán.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában