Küzdősport

2020.04.09. 20:40

Profi karrierre vágyik a tizenhét éves, százkilencven centis harcos

Szalacsi Armand az Európa-bajnoki címnél nem áll meg, mert ennél is többre vágyik.

Fotó: Kovács Péter

Junior bajnoki címet nyert Szalacsi Armand a WFMC szervezet K-1 Európa-bajnokságán február elején, Birminghamben. A tizenhét éves ifjú harcos útja kicsit kacskaringós volt az angliai trófeáig: gyermekként focizott, floorballozott, karatézott, de saját bevallása szerint nem érezte, hogy ezek közül bármelyik is az ő sportja lenne. Később az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában úszott, egy versenyre el is jutott, de mint fogalmazott: annyi elég is volt számára a medencék világából.

Rákerestek a neten

Armand a K-1-gyel és a thai boxszal 2017-ben Balogh Norbert edzésein ismerkedett meg, és azóta is a debreceni Muay Thai Boksz Egyesületnél készül.

– Novemberben jöttem le először edzeni egy haverommal – elevenítette fel a Hajdú-bihari Napló kérdésére a kezdeteket Szalacsi Armand. – Rákerestünk a Google-ban, hogy milyen lehetőségek vannak a városban, és a debreceni Muay Thai Boksz Egyesület volt az első találat. Felkerestük az oldalát, néztünk videókat, képeket, és ezek hatására úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk. Gyerekedzésre mentünk el, ott beszéltünk Norberttel, aki azt kérte, hogy jöjjünk vissza a haladó csoporthoz. Azóta én itt vagyok, a cimbi lemorzsolódott – tárta szét a karját a mára kereken 190 centiméteresre nőtt fiatal.

Pozitív visszajelzések

Armandnak példaképe kimondottan nincs, de több harcos videóit is nézi, ebből az egyik a háromszoros profi K-1 világbajnok holland Remy Bonjasky, akinek az akadémiáján tavaly novemberben lehetősége volt kint edzeni, sőt, egy védőfelszerelés nélküli K-1 meccset is vívott a Németalföldön egy marokkói sráccal, akit legyőzött.

„Magam sem tudom, mi fogott meg ennyire ebben a sportágban, de szép lassan megtaláltam benne a motivációmat.”

– Volt egy szünetem 2018 nyarán, de azután szeptemberben visszamentem edzésre, és azóta nincs megállás. Még az ősszel letudtam az első meccsemet: egy amatőr low-kick szabályrendszerű összecsapást, ami azt jelentette, hogy kézzel, lábbal lehetett dolgozni, de a térddel nem támadhattunk, és összekapaszkodás sem volt. Nagyon izgultam a harc előtt, és sajnos ki is kaptam pontozással, de inspirációt merítettem a vereségből. A mérkőzés után meg kellett műteni az orromat, de úgy voltam vele a kórházban, hogyha már rendbe rakták, akkor legyen értelme, tehát nem hagyom abba. Három héttel később edzésre jelentkeztem, persze először ügyelnem kellett az orromra, de idővel ismét teljes intenzitású foglalkozásokon vettem részt. Aztán 2019 áprilisában Pécsett volt a második harcom, az első menetben sikerült TKO-val győznöm, az ellenfelem földre került, amiből még felállt, de az edzője bedobta a törülközőt. Majd ezt követte 2019 nyarán – ahogy fentebb már volt róla szó – a holland edzőtábor, amelynek a végén bunyózhattam a marokkói sráccal. A meccs után sok pozitív visszajelzést kaptam az ismerősöktől, de még szinte ismeretlen emberek is gratuláltak, ami nagyon jól esett és további lökést adott – ismertette Armand, aki össze tudja egyeztetni az edzéseket és a tanulást. Iskolája, a DSZC Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziuma sem gördít semmilyen akadályt a sport elé, sőt, a közösségi oldalán mindig beszámol a mérkőzéseiről.

Gyors győzelmek

A debreceni fiatal legutolsó megmérettetése hozta el az eddigi legnagyobb sikerét: a februári angol WFMC szervezet által megrendezett K-1 Európa-bajnokságon bizonyult a legjobbnak a junior 70 kg-os kategóriában. Az elődöntőben az angol riválisát az első menetben kiütötte, de a belga srác elleni fináléja sem tartott ki az első szünetig.

– Láttam a belga szemén, hogy tart tőlem, már az elején földre került, aztán az edzői bedobták a törülközőt, így lett meg a bajnoki cím. Pedig nem indult könnyen, négy napom volt lefaragni 4,5 kg-ot a testsúlyomból. Ráadásul a meccs napján volt a mérlegelés, így gyakorlatilag visszatölteni sem igazán tudtam, hiába vettem utána magamhoz folyadékot és élelmiszert, de szerencsére ez sem hátráltatott. Idővel szeretnék majd profi karriert, a K-1-ben el tudnám magam képzelni, mert ott állóharc van, ami számomra szimpatikusabb. De ez még odébb van, most az edzésekre és a tanulmányaimra összpontosítok – nyilatkozta Szalacsi Armand.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában