szétnéztünk egy konditeremben

2020.04.23. 20:00

„Legutóbb azért jelentettek fel bennünket, mert lehet nálunk zuhanyozni”

A debreceni edzőteremben előírt higiéniai körülményeket találtunk, tömeget viszont nem.

Member of white helmets sterilizes a bodybuilding gym in Idlib province northwestern of Syria on April, 7, 2020 (Photo by Karam Almasri/NurPhoto)

Fotó: illusztráció, AFP

Jó némi kihagyás után újra átlépni egy edzőterem küszöbét, mert az nem volt kérdéses, hogy a riport készítése mellett súlyzót ragadok, és lenyomok egy alapos tréninget.

A mozgólépcsőn egy idősebb látogatóba botlok, aki a kérdésemre, miszerint szabad-e ilyenkor is edzeni, azt válaszolja, most kell csak igazán.

Az ötvenötödik életévében járó „gyúrós” elmondja, csupán a katonaság másfél éve alatt nem kondizott, egyébként kamaszkora óta az élete szerves része.

Nem vízcsepp-fertőzéstől

A terembe lépve feltűnik, hogy kellően „szellősen” vannak az emberek, minden oszlopnál fertőtlenítő van kihelyezve, és a takarítónő folyamatosan törölgeti azokat a gépeket és súlyokat, melyeket nem használ senki. Ami még szembetűnő, hogy a padlótól a plafonig érő ablakokat belülről fekete fóliával vonták be.

– Az a rosszindulatú emberek végett lett felhúzva – meséli a Naplónak a terem tulajdonosa. – Ötször vagy hatszor voltak kint nálunk a rendőrök, lakossági bejelentés alapján. Szerencsére a szerv nagyon normálisan viszonyult ehhez, elmondták, hogy a bejelentők szerint nagyon sokan vannak a teremben, nem tartjuk be a másfél méteres távolságot, és nem megfelelőek a higiéniai körülmények. De aztán látták a rendőrök is, hogy nincs tömeg, ennyi fertőtlenítő pedig az egész városban nincs, mint amennyi itt van. Sőt, nálunk ez eddig is így volt, eddig is ugyanúgy kellett vigyáznunk egymásra véleményem szerint.

„De ami a vicc, legutóbb azért jelentettek fel bennünket, mert lehet nálunk zuhanyozni. Úgy látszik, valakik félreértették azt, hogy cseppfertőzéssel terjed a koronavírus. Igen, de nem a csapból jövő vízcseppel…”

– fogalmazott a tulaj, akitől megtudtuk, már a múlt héten is egyre többen visszatértek az edzőterembe a törzsvendégek közül.

– Amikor nyitva maradtunk, miközben a többiek nagy része bezárt, sokan azzal vádoltak bennünket, hogy a pénz miatt üzemelünk tovább. Holott nekünk is ráfizetős volt, mert jelentősen megcsappant a vendégkör. Az az igazság, hogy hozzánk a kemény mag jár, ők a járvány hazai megjelenésekor nem azon aggódtak, hogy jaj, mit fognak enni, vagy miből élnek meg, hanem, hogy hol fognak így edzeni. Sokan át is jöttek ide, és lassan a korábbi vendégeink is visszatérnek. Most pedig már, ahogyan hallani, újra kinyitnak a többiek is – magyarázta a „gym” üzemeltetője.

A hátgépen dolgozva, a szemem sarkából egy csinos lányt pillantok meg, aki nagy súlyokkal nyom fekve a padon. Mint mondja, egy másik teremben személyi edző, de az bezárt egy időre, s örül, hogy itt tud tréningezni. – Erőemelő vagyok, s bár a versenyeink sorra elmaradtak, nagyon szeretek edzeni – árulta el Bodrogi Barbara. – Eszembe sem jutott, hogy abbahagyjam a mozgást, így kerestem olyan termet, amelyik nyitva van most is. Nem félek a fertőzéstől itt, sokkal közelebb állnak hozzám egy-egy bevásárlóközpontban vagy boltban. A teremben mindenki edz, nem áll le félórákat beszélgetni.

„Vigyázunk egymásra, lefertőtlenítünk mindent, ezért nem aggódom”

– mondta Barbara, majd újabb tárcsákat pakol a rúdra. Teljes biztonságban.

Tamás Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában