Thai boksz

2020.03.23. 17:54

Thaiföld az álma az Európa-bajnoknak

Máthé Gergő a híres Lumpinee Stadionban akar övet szerezni.

Fotó: Kovács Péter

Mindössze tizenegy éves korára már K-1-ben Európa-bajnoknak mondhatja magát Máthé Gergő, a Debreceni Muay Thai Box S.E. versenyzője. Gergő háromévesen kezdett sportolni, több válfaját – úszás, vívás, kosárlabda – is kipróbálta, de a küzdősportok nyerték el a tetszését. Első trénere Fark Vilmos volt, majd edzett Szalai Antalnál, Szögyényi Lászlónál, jelenleg pedig Kalucza Norbert és Balogh Norbert foglalkozásait látogatja.

„Az első meccsem kick-box szabályok szerint zajlott nyolcéves koromban, leléptettek, mert erőset rúgtam”

– vallotta be Gergő, amikor arra kérte a Hajdú-bihari Napló, hogy elevenítse fel a korai mérkőzéseit. – A második összecsapásom egy bokszmeccs volt Hajdúhadházon, ahol három menetben nyertem, majd a harmadik – ugyancsak ökölvívásban – Hajdúszoboszlón, de az nem tartott egy percig sem, mert kiütöttem az ellenfelemet. Kedd kivételével minden nap edzek, hétfőn és szerdán Kaluczánál, csütörtök-pénteken Balogh Norbival, a hétvégén pedig otthoni gyakorlás a program. Szeretek edzeni, sokszor vissza is kell fogni, mert túlteljesítem a követelményeket. Egyszer elvittek egy sportorvosi vizsgálatra, hogy kiderüljön, mennyire vagyok terhelhető, szerencsére nagyon jó eredmények jöttek ki, azóta talán kicsit kevésbé féltenek a szüleim – mondja mosolyogva.

Nem ijedt meg

Bár Gergő folyamatosan edzésben van (alapozás, kesztyűzés, párnázás), egy-egy versenyre specifikusabban is készül, ahogy közeledik a megmérettetés időpontja, egyre több a sparring, az utolsó héten pedig úgynevezett gyorsító edzéseket végez leginkább, hogy ne terheljék túl az izomzatát.

Február elején Birminghamben, a WMFC szervezet K-1 Európa-bajnokságán vett részt, ahonnan bajnoki övvel a derekán tért haza, pedig korosztályában a saját súlycsoportjában ő volt a legkönnyebb. A döntőben egy angol fiúval került össze, aki nagy vehemenciával ugrott neki,

szerencsére Gergő nem ijedt meg ettől, és a harmadik menetre akkora fölénybe került, hogy a helyiek is látták, nincs értelme trükközni, a finálét tisztán a magyar fiú nyerte.

Leállt, de nem lett baj belőle

– Az első menetben kicsit megilletődött voltam, mert nagyon ordítottak, és azt hittem, valamit elrontottam, de utána nem volt gond – emlékezett vissza. – Én mindig a meccsre koncentrálok, és arra, hogy megvalósítsam azt, amit megbeszéltünk, de néha változtatni is kell, mert az ellenfél harcmodora, taktikája megköveteli. Zavaró volt, hogy egyszerre három meccs ment párhuzamosan, és az egyik gongatásnál én megálltam, mert azt hittem, a mi meccsünkön szól, hogy vége a menetnek, de nem így volt. Szerencsére nem lett belőle baj, hiába próbálta meg kihasználni a pillanatnyi leállásomat az angol, ő jött ki rosszul belőle. Jó érzés volt, amikor a derekamra csatolták az övet, de remélem, nem ez lesz a legjobb eredményem pályafutásom során – bizakodik Gergő, aki az iskolák befejezése után Thaiföldön szeretne edzeni és meccseket vívni. – Az elmúlt években többször is voltunk odakint edzőtáborban, és azt a célt tűztem ki magam elé, hogy eljussak a világ leghíresebb muay thai-arénájába, a thaiföldi Lumpinee Stadionba, és ott lumpinee-i övet szerezzek, ami a sportágban a legnagyobb presztízsűnek számít – nyilatkozta elszántan Máthé Gergő.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában