Koronavírus

2020.03.11. 20:01

Nézők nélkül játszanak a labdarúgók

A tömegrendezvények jó részét betiltották, zárt kapuk mögött zajlik majd a ZTE debreceni vendégjátéka.

This handout photograph released by the UEFA on March 10, 2020 Atalanta's Slovenian midfielder Josip Ilicic (L) challenging Valencia's Central African Republic-French midfielder Geoffrey Kondogbia during the UEFA Champions League round of 16 second leg match between Valencia CF and Atalanta at Estadio Mestalla in Valencia. (Photo by Handout / GETTY/UEFA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/GETTY/UEFA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

Világjárvány (pandémia) szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – idézi az MTI az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának szerdai bejelentését Genfből.

Aggodalomra ad okot

„A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19”

– közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Mint mondta, a Kínán kívül észlelt fertőzések száma tizenháromszorosára emelkedett az utóbbi két hétben.

„Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk”

– mutatott rá, hozzátéve, nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.

Példátlan döntések

Erre rímelt az a szerda délutáni sajtótájékoztató is, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott, aki többek között ismertette, hogy a magyar kormány a rendszerváltás óta példátlan döntéseket hozott a mostani koronavírus-járvány miatt.

„A diagnosztizált egyedi betegek száma hazánkban egyre nő, csoportos gócok is kialakulhatnak. A kormány célja a megelőzés érdekében mindent megtenni, ezért az operatív törzs és a Belügyminiszter javaslatára a kormány rendkívüli jogrendet és vészhelyzetet hirdet ki.”

Ami a sportra vonatkozó, legfontosabb intézkedéseket illeti: a száz főnél nagyobb beltéri és ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvényeket megtiltják.

Utóbb újságírói kérdésre Gulyás miniszter kifejtette, ez az ő olvasatában gyakorlatilag zárt kapus sportrendezvényeket jelent.

Nem szurkolhatunk

Ennek megfelelően a Magyar Labdarúgó Szövetség döntött: a 2020. március 11-e után rendezendő NB I.-es, NB II.-es és minden egyéb férfi, női, felnőtt, utánpótlás, futsal és labdarúgó bajnoki-, valamint kupamérkőzést zárt kapuk mögött kell megrendezni.

– Természetesen szomorúan, de tudomásul vesszük és tiszteletben tartjuk a döntést a kialakult helyzetben – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak dr. Róka Géza, a DVSC cégvezetője. – Ez kellemetlenül érinti a szurkolóinkat, a játékosokat és nyilván az egész klubot, de jelen helyzetben nincs mit tenni, nézők nélkül kell megrendeznünk a Zalaegerszeg elleni bajnoki találkozónkat – fogalmazott kérésünkre a sportvezető.

Mint ismert, a DVSC Zalaegerszeg elleni OTP Bank Liga-összecsapását szombaton 17 órától rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.

Ahogyan arról a piros-fehér klub tájékoztat, a jegyértékesítést felfüggesztették, és a későbbiekben tájékoztatják majd a közvéleményt a tudnivalókról.

TN

Borítókép: Világszerte üres stadionok fogadják a pályára lépő labdarúgókat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában