kérdőjelek

2020.03.27. 17:00

„Egyelőre csupán annyi biztos, hogy minden bizonytalan”

A DVSC benyújtott egy tervezetet a játékosok bércsökkentéséről, ám egyelőre nincs konkrétum az ügyben.

Fotó: Kiss Annamarie, Molnár Péter

Az internetes sportsajtóban jelent meg az a hír, miszerint a DVSC labdarúgócsapatának vezetősége ajánlott a klubok felé a napokban egy tervezetet, mely egységes, és jelentős bércsökkentést irányozna elő az NB I.-es játékosok felé. Mindez arra a – egyelőre meghatározhatatlan hosszúságú – időszakra szólna, amíg szünetelnek az edzések a kluboknál, azaz a tényleges munkavégzés.

Róka Géza, a Loki cégvezetője lapunknak megerősítette az információt.

Később egyeztetnek

– Bár én sem vagyok látnok, abban egyetértek, hogy az esetleges májusi folytatás igencsak derűlátó forgatókönyvnek tűnik jelenleg. Látni kell, hogy nagy valószínűséggel elhúzódó válságra kell berendezkednünk, azaz természetesen a klubok gazdasági működésére is befolyással lesz a vírusjárvány. Arról nem is beszélve, hogy ha ténylegesen elmúlik is a veszély, a csapatoknak időre lesz szükségük ahhoz, hogy a futballisták újra versenyképes állapotban legyenek. Mert hiába készül mindenki egyéni edzésterv alapján otthonában, ez a sportág csapatjáték, csak együtt lehet optimális állapotba hozni egy együttest – nyilatkozta a Naplónak a sportvezető.

A klubvezetés egyelőre még nem tárgyalt a játékosokkal, jelenleg abban a szakaszban van a dolog, amelyben megvizsgálják, mire lehet szükség, és mire van lehetőség.

– Nem tudom megmondani most még, hogy ebből mi valósul meg, és mikor következik be. Nagyon fontosak számunkra a futballistáink, természetesen velük egyeztetve hozunk meg bármilyen döntést is a jövőben – szögezte le Róka Géza.

Nem a szövetség dönt

A cégvezető elmondta, egyelőre nem sejthető, milyen forgatókönyv lesz a megvalósítható az OTP Bank Liga küzdelmeinek folytatására. Az sem kizárt, hogy az NB I. 2019/2020-as idénye itt véget ért, s csak ősszel lesz újra futball az országban.

„Minden a hatóságokon, az operatív törzsön múlik, bármit szeretnének is a szövetségek, ők nyilván nem dönthetnek, mikor lehet újra versenysport Magyarországon. Egyelőre csupán annyi biztos, hogy minden bizonytalan”

– tett hozzá Róka Géza.

Várniuk kell

Az esetleges bércsökkentés témakörében lapunk megkereste Ábrók Zsoltot is, a DVSC Schaeffler kézilabdaegyüttesének ügyvezetőjét.

– A Magyar Kézilabda Szövetség az összes bajnokságot felfüggesztette. Meg kell várni, hogy végleges döntés szülessen az idei kiírás sorsáról, azután lehet elkezdeni kalkulálni. Nálunk a játékosok kapják a fizetésüket, hogy a többi klubnál mi a helyzet, arról nem tudok nyilatkozni – fogalmazott a sportvezető, aki egyéb kérdést is felvetett.

„Az anyagiak mellett azon kellene elgondolkodni, hogy szakmailag van-e értelme újraindítani a bajnokságot, ugyanis én nem látom realitását annak, hogy időben befejeződik majd, talán csak úgy, ha kitolják a szezont, és a következő később kezdődik”

– mondta Ábrók, aki szerint itt már újabb felkészülésre lenne szükségük a csapatoknak a folytatáshoz.

– A kézilabda csapatjáték, attól még, hogy a játékosok egyénileg otthon fizikailag karban tartják magukat, az a közös edzésekkel nem ér fel, hiszen a labdás tréningeket nem helyettesíti. Rengeteg játékos külföldön ragadt, nekik első körben vissza kellene térniük a klubjukhoz, és végigcsinálni együtt legalább egy minifelkészülést ahhoz, hogy szakmailag komolyan vehető pontvadászatról beszéljünk – jelentette ki az ügyvezető.

Becsky István, a DEAC kosarasainak a szakosztályvezetője érdemben nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, nem szeretne ebbe belemenni, mert ők üzleti titokként kezelik ezt. Az országos szövetség nem adott ki ezzel kapcsolatban javaslatot, vagyis a klubokra bízza, ám természetesen szeretnének mindenkivel szemben korrektül eljárni.

BA, MSZ, TN

Borítóképünkön balról Ábrók Zsolt, Róka Géza és Becsky István látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában