Márpedig edzeni muszáj!

2020.03.18. 19:00

A járvány a konditermek életét is felforgatta

A vészhelyzet miatt sorra zárnak be a termek, ezért otthoni edzésre kényszerülnek a mozogni vágyók.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A koronavírus-járvány mielőbbi megfékezése érdekében mindenkinek azt javasolják, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, s ne menjen közösségbe. Így van ez az edzőtermekbe járók esetében is, a biztonságuk érdekében mind többen sportolnak inkább a négy fal közt.

A debreceni termek közül szinte már csak a Cutler Gym üzemel, az ottani személyi edzővel, Kiss Sándorral a kialakult helyzetről és távedzés lehetőségeiről beszélgettünk.

A többség már nem jár

„A többi edzőterem a saját döntése alapján zárt be, de nincsenek túl nagy kétségeim, hogy hamarosan mindegyik lehúzza a rolót egy időre”

– mondta a tréner. – Reggel és délelőtt szinte alig vannak, ám három után már sokan jönnek – fogalmazott.

Sándor maga is tart a vírusjárványtól, jobb híján tíz percenként fertőtleníti a kezét, és a gépeket is folyamatosan tisztítják.

– Azoknak a vendégeimnek, akik már távol maradtak, küldtem át YouTube-os videókat otthon végezhető gyakorlatokról, online próbálom edzésben tartani őket – árulta el beszélgetőpartnerünk, aki ezekért az edzésekért nem fogad el fizetséget. Egyébként az edző vendégkörének nagyjából a nyolcvan százaléka már otthonában tréningezik.

Nincs kifogás

– A többségnek nincs súlyzója otthon, viszont gumiszalagja egyre többnek van. Illetve sportfelszerelésnek kinevezett eszközökkel is lehet edzeni, mint például a vödör, vizesflakon vagy egy bútordarab. Emellett nagyon sok saját testsúlyos gyakorlat létezik, amiket a teremben is szoktunk végezni. Mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy miként csinálja meg a gyakorlatokat, de nálam nem sok kezdő készül, ezért ügyesen megoldják a tréningeket. Az aerob-, illetve a kardiogyakorlatokat el lehet végezni egyedül a szabadban, mondjuk az erdőben, de sokaknak otthon is van szobabiciklije, vagy futópadja. Nyilván az edzőteremben komplettebb tréningeket lehet végezni, de a semminél az otthoni edzés is jobb.

„Fontos mozogni az ilyen helyzetben is, hiszen a sportos szervezet ellenállóbb.”

Az is fontos, hogy ilyenkor a vitaminokat fokozottabb mennyiségben vigyük be a szervezetbe. Most még ajánlottabb a sportolás, aki eddig nem mozgott, otthon kezdjen el tornázni! Az interneten mindenféle videó megtalálható, ideje lesz rá mindenkinek, vagyis nincs kifogás, mozogni kell!

TN

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában