labdarúgás

2020.01.30. 13:43

Játékosmegfigyelőként a szeme mindig a pályán van

A DVSC játékosmegfigyelője, Kovács János nem csak a futballistákat, de az ellenfeleket is elemzi.

20200125 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló DVSC - Újpest NBI labdarúgó mérkőzés. képen: NWOBODO OBINNA EMMANUEL #6 és PÁVKOVICS BENCE GÁBOR #5

Fotó: Kiss Annamarie

Egyre gyakrabban tűnik fel egy angol kifejezés a labdarúgás világában itthon is, ami jól mutatja növekvő jelentőségét: ez pedig a „scout”. A szó ez esetben játékosmegfigyelőt jelent, s nyár óta immáron a Loki is alkalmaz egy szakembert Kovács János személyében.

A korábban szakképzett edzőként dolgozó megfigyelőt arra kértük, avasson be minket egy scout feladataiba.

Sokféle szempont szerint

Fotó: dvsc.hu

– Ez a szakma még mindig viszonylag újnak számít hazánkban, holott Európában már több évtizedes múltra tekint vissza – kezdte Kovács János. – Minden klubnak van egy elképzelése, egy játékosfilozófiája, s a megfigyelőnek ebbe a rendszerbe kell labdarúgókat találnia, illetve jelölnie az esetleges leszerződtetésre. Általában a mi feladatunk a játékosok egyfajta előszűrése a klub felé. Ajánlatot teszünk a csapat felé, hiszen tudjuk, milyen szempontok szerint felelhet meg valaki, vagy milyen típusú labdarúgóra van szükség éppen. Ugyanez igaz a menedzserek által beajánlott futballistákra is, őket is monitorozzuk, felmérjük, mennyire lehetnek hasznára a klubnak – sorolta a tennivalókat a 42 éves, tiszalöki születésű szakember, aki egy másik területről is szót ejtett.

– Egyes kluboknál, mint például Debrecenben, a játékosmegfigyelő segít az ellenfelek feltérképezésében is. Ez például Angliában roppant jellemző feladata a scoutnak. Én mindkét ágát szeretem a munkámnak, azért is választottam ezt a műfajt, és jelentkeztem az elsők között Magyarországon a scoutképzésre – fogalmazott Kovács János, aki korábban tizenöt éven át edzősködött, tavaly nyári érkezése előtt pedig a Videoton utánpótlás vezető scoutjaként dolgozott, emellett segítette az első csapat megfigyelő csoportjának munkáját is. A DVSC-nél az első és a második csapat, illetve az utánpótlás legidősebb korcsoportja az elsődleges területe, de az akadémián is besegít.

– A szakmai stáb szereti, ha személyesen tekintem meg az ellenfél mérkőzéseit, de nyilván szervesen együtt dolgozunk a videoelemző kollégával is. Ez adhat ki egy teljesebb egészet a leendő riválisunkról. Ha egy magyar játékos kerül képbe nálunk, akkor négy-öt meccsét a helyszínen nézem meg, még ha általában ismerjük is őt, mert fontos, hogy tudjuk, aktuálisan milyen állapotban van. Másképp teljesíthet egy labdarúgó például idegenben és hazai pályán, egy erősebb vagy egy gyengébb gárda ellen. De szempont mondjuk a szociális háttér is ilyen esetben.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában