kerekasztal-beszélgetés

2020.01.24. 07:00

Debrecen sportsikerein munkálkodnak

Az eddiginél is szorosabb kapcsolatra törekszik a DVSC, a DEAC és a SET Központ.

Fotó: Molnár P

Fotó: Molnár Péter

A Nagyerdei Stadion épületében található Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszéke a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központja 2016-ban nyílt meg, mely tehát évek óta nagy segítségére van a cívisvárosi kluboknak és sportolóknak. Ez alól nem kivétel a város két legtradicionálisabb futballegyesülete, a DVSC és a DEAC sem. A Loki cégvezetőjét, Róka Gézát, a DEAC ügyvezetőjét, Lóczi Lászlóné Kovács Mariannát, az egyetemi klub futballszakosztályának vezetőjét, Pöszmet Tibort és a Sportorvosi tanszék vezetőjét, reumatológus és sportorvosát, Szántó Sándort meghívtuk egy kerekasztal-beszélgetésre a Napló-székházba, hogy beszámoljanak a köztük lévő munkakapcsolatról.

Professzor úr, kérem, röviden mutassa be a SET Központ főbb tevékenységi körét!

Fotó: Molnár Péter

Szántó Sándor: Elfogultság nélkül mondhatom, hogy az infrastrukturális hátterünk, a tárgyi állományunk világszínvonalú. Az intézmény komplexitását tekintve egyedülálló, egy helyen, állapotfelméréssel, sérülésmegelőzéssel, sérüléskezeléssel, illetve a sportorvosi engedélyek kiadásával kapcsolatos tevékenységben koncentrálódott. Szeretnénk az egyetemi háttérből még inkább bevonni a szakembereket a közös munkába, sokukkal természetesen már eddig is együtt dolgoztunk. Ez a DE vezetése részéről is nyilvánvaló igény. Ami nagy öröm számunkra, hogy elindult a sportorvoslás-kurzus az egyetemen, ami kötelezően választható. Neptun-rendszerben lehet rá jelentkezni, s mindössze három másodperc alatt telt be a negyven hely. A diákok elmondták, örömmel konstatálták, hogy egy gyakorlati központú, a módszereket és az eszközöket előszeretettel használó kurzuson vehetnek részt.

Mennyiben változott meg a DVSC és a DEAC élete, amióta megalakult a SET Központ?

Róka Géza: Nagy könnyebbséget jelent. Egyrészt helyben van, de ami fontosabb, az a tartalom, hogy mit tud számunkra nyújtani az intézet. A felkészüléseket azzal kezdjük, hogy egy részletes felmérésen esnek át a játékosok, például vér-, testösszetétel- és kardiológiai vizsgálatokon. A modern futballban az, hogy pontos képet kapjunk a labdarúgó fizikai állapotáról, és ehhez mérten szabjuk a terhelést, ma már alap. Korábban ez sokkal nehezebb volt, egy budapesti céget kellett foglalkoztatnunk, a SET létrejötte viszont fantasztikus segítség számunkra. Ez folyamatos kapcsolatot jelent egész évben, kisebb-nagyobb sérülésekre már itt van az azonnali segítség.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna: Nekünk is rendkívül nagy segítség, mivel több első osztályú felnőtt csapattal rendelkezünk, náluk különösen nagy jelentőségük van az említett felméréseknek. Emellett több mint 2700 utánpótláskorú sportolónk van, sőt a kosárlabda akadémiát idevéve még nagyobb számról beszélünk. A fiatal sportolóknál szintén nagy jelentősége van ezeknek a felméréseknek. Természetesen ebben a korosztályban más szempontok a fontosak. Örülök, hogy az egyéni felmérésekhez sportolónként tartozik táplálkozási tanácsadás is, aminek nagy jelentősége van az egészséges életmód tekintetében.

Pöszmet Tibor: Az NB III.-as futballcsapatunknál szintén rendszeresek a felmérések. Én is kiemelném az ügyvezető asszony által említett utánpótlás-felméréseket is. Ezek rendkívül fontosak a szülőknek is, hogy a tudatos életmód felé tudjuk közösen terelni a fiatalokat. Komoly lehetőséget jelent még a szakosztály és a SET kapcsolatában, hogy az utánpótlásedzőink, valamint a felnőtt csapat trénerei által több kutatást is végzünk annak érdekében, minél jobban kiküszöböljük a sérülésveszélyt, hiszen a legnagyobb értékünk a játékos.

Fotó: Molnár Péter

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna: Nem csak a felmérések tekintetében, hanem a rehabilitációban is nagy szerepe van a központnak. A felnőtt gárdáknál a extrém fizikai terhelésnek következtében sok sérülés következik be. Itt kiemelném a hokisokat, ahol szinte meccsenként jelentkeznek akut problémák. Ezeknek a hatékony, és minél gyorsabb rehabilitációjában igen nagy segítséget nyújtanak a felkészült szakemberek. Olyan speciális berendezések állnak a rendelkezésükre, amivel ezt a rehabilitációs idő jelentősen le lehet csökkenteni. De nagy hangsúlyt kap a sérülésprevenció is.

Szántó Sándor: Csak egy fél mondat ehhez: például az antigravitációs futópadból a miénk mellett talán mindössze három van az országban. Praktikus, mert a terhelés nyolcvan százalékát le lehet venni az alsó végtagról. S ez egy olyan sérülésnél, mint mondjuk izombeszakadás, vagy egy keresztszalag-pótlás, nagyon fontos, mert a sportolónál nem szűkül le a mozgás, és nem következik be nagymértékű izomsorvadás. Ahogy a mozgás következtében a keringés javul, a gyógyulási folyamat látványosan gyorsítható. Vannak az együttműködésben további tartalékok, ebbe az irányba szeretnénk haladni a jövőben.

A labdarúgás mellett milyen sportágakkal vannak rendszeres kapcsolatban? Ha jól tudom, nem csak debreceni versenyzőkkel dolgoztak együtt eddig sem.

Szántó Sándor: A SET Központban a DE Sportorvosi Tanszéke és Sportegészségügyi Klinikája dolgozik, ezért leginkább a DEAC iránt érzünk és vállalunk felelősséget. Azonban ettől függetlenül igyekszünk egy komplex szolgáltatás nyújtani egyéb debreceni kluboknak is. Legyen szó a DVSC-ről, a DVSE-ről, vagy mondjuk a Loki női kézilabdacsapatáról. Természetesen szeretnénk ezen a területen a régió egészségügyi központjává válni, amivel kapcsolatban egyre több pozitív visszajelzést kapunk. Ahogyan a nyíregyházi röplabdacsapat, vagy az NB II.-es futballgárda is járt nálunk, úgy például a DVTK labdarúgói is.

Érdekelne a DVSC és a DEAC viszonya is, mekkora a rivalizálás, illetve az együttműködés a két klub között?

Fotó: Molnár Péter

Róka Géza: Egyértelmű, hogy a két sportszervezet között partneri kapcsolat van. Az érdekeink kölcsönösek, mindkét klub része a debreceni labdarúgásnak, amely nem létezik DVSC nélkül, és a DEAC nélkül sem. Mindig az volt a vágyunk, hogy legyen egy lépcsőzetesség a cívisvárosi futballpiramisban, azaz NB I.-es, NB II.-es és NB III-as alakulat is működjön a városban. A profi labdarúgók felépítése során az a legkedvezőbb, ha végigjárják az említett szinteket. A DEAC nagyon jól halad afelé, hogy másodosztályú legyen, a Loki második csapata az NB III.-ban szerepel, tehát úgy tűnik, az a bizonyos struktúra rövid időn belül létrejöhet. A szabályok értelmében megoldható, hogy a játékosaink végig tudják járni ezeket a lépcsőfokokat. Jelenleg öt futballistánk szerepel az egyetemi csapatban, melynek magját volt DVSC-sek adják. Ez remekül szemlélteti a két klub jó kapcsolatát. Nem egymás ellen, hanem egymást segítve dolgozunk.

Pöszmet Tibor: A futballpiramishoz még csak annyit: az országban nincs sehol máshol, itt viszont már volt egyszer erre példa. Itt megjegyezném, van két megyei csapatunk is, azaz még nagyobb ez a bizonyos piramis. Ez az utánpótláskorú játékosok felnőtt futballistává válását nagymértékben segítheti. Minket pedig azok a labdarúgók segítenek – bízom benne, hogy az NB II. felé –, akiket kölcsön kaptunk a DVSC-től. Illetve azok, akik korábban a Lokiban voltak meghatározó futballisták. Az egyetem csapata vagyunk, és nyilván nem akarjuk elveszíteni az egyetemi identitásunkat, de a DVSC nélkül nem tudnánk megcélozni az NB II.-t. Természetesen a Lokinak is jól jönne az, hogy a DEAC a másod-, a második csapatuk pedig továbbra is a harmadosztályban viaskodna. Az is ide tartozik, hogy nem csak a DEAC-osok közül többen, hanem néhány DVSC-játékos is az egyetem hallgatója.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna: Két történelmi klubról van szó, 100 illetve 118 éves múltra visszatekintve. Régóta működik párhuzamosan a két sportszervezet, amikor a DEAC-ot újraszervezte az egyetem, akkor az volt az egyik alapfilozófiánk, hogy a hallgatóknak továbbra is sportolási lehetőséget biztosítsunk. A másik az volt, hogy bekapcsolódjunk a város sportéletébe, s próbáltuk betölteni a sportágakban azt a néhány űrt, ahol nincs városi csapat. Úgy vélem, ez remekül megvalósult, és ezzel színesítettük a város sportpalettáját, s a fiataloknak még több sportágat van lehetőségük kipróbálni. A futball terén számunkra mindig ikon volt a Loki, és a legnagyobb tisztelettel kezdtük el az együttműködést a klubbal. A két klub profilja természetesen más, nálunk a tevékenység jobban eltolódik a szabadidősportok felé.

A végén azt kérném mindenkitől, hogy fogalmazza meg, mit szeretne elérni ebben az évben.

Róka Géza: Mindenki tudja, hogy változott a szakmai stábunk összetétele. Szombaton kezdődik a tavaszi szezon, s látva az őszi teljesítményt, én azt szeretném, ha a következő félévben a csapat stabilizálódna. Rendezzük a sorokat, gyűjtsünk erőt, s közben nyújtsunk olyan teljesítményt, hogy nyártól egy szebb eredményt hozó idénynek vághassunk neki! Ne kelljen azt néznünk, hogy hány pontra vagyunk a kiesőhelyektől, attól a zónától el kell távolodnunk. Ennek megvan a feltételrendszere, ezért stabilitást és előrelépést várok a csapattól. Emellett kívánom, hogy a DEAC a második vonalban kezdje az őszt.

Pöszmet Tibor: A második helyen állunk, szeretnénk megnyerni a bajnokságot, és feljutni az NB II.-be. Emellett az is fontos lenne, hogy több játékosunk a nyártól a DVSC első csapatával készülhessen, s a futballistáinknak jól menjen a tanulás.

Fotó: Molnár Péter

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna: Idén 100 éves a DEAC, ezt már az őszi szezon elején elkezdtük ünnepelni. Szeretnénk a tavasz végén is ünnepi hangulatba kerülni futballistáink jóvoltából. Vannak olyan sportágak, amelyekben sokat javultunk és kiválóan szereplünk, például a férfi röplabdázóink bekerültek az Extraligába, a női futsalban dobogós helyen vagyunk. A férfi kézilabdát is kiemelném, a csapatunk ugyan tavaly kiesett az NB I./B-ből, de de idén jó esélyük van visszakerülni. Igyekszünk az amerikai foci csapatunkat is első osztályúnak tudni. Új szakosztályokat akarunk létrehozni: nagy igény van a rögbire, a dartsra. S meg akarjuk őrizni a klub családias jellegét, illetve nyitni még inkább a szabadidősport felé. Emellett továbbra is legyenek tele a lelátóink!

Szántó Sándor: Azt szeretnénk elérni, hogy ez a mostani gyümölcsöző kapcsolat még intenzívebbé váljon. Az állapotfelmérésen túl a napi munkakapcsolat kialakítása a cél, amelyben a sportorvos, az edző, a rehabilitációs szakember jól szabályozott keretek között dolgozzon együtt, és használja ki azokat az infrastrukturális és személyi előnyöket, amit a SET-center tanszék, illetve az egyetem tudásbázisa képes biztosítani. Szeretnék év végén úgy állni a karácsonyfa alatt, hogy az orvosi háttér biztosításával mi is hozzá tudtunk járulni Debrecen sportsikereihez.

Tamás Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában