hivatalos a döntés

2019.08.29. 14:09

Kizárták az Újvárost a másodosztályból

Hegedűs Péter polgármester tájékozódni fog az MLSZ-nél a további lehetőségekkel kapcsolatban. A Balmazújváros Sport Kft. részéről Tiba István is megszólalt.

Fotó: Napló-archívum

Véget ért egy fejezet, kizárták a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő együttesét a Merkantil Bank Liga küzdelmeiből. Az NB II.-es klub honlapjának rövid híradása szerint az MLSZ elnöksége nem fogadta el a balmazújvárosiak felülvizsgálati kérelmét, így vasárnap a Soroksár SC elleni mérkőzést már nem rendezik meg. A szövetség először július 29-én közölte, hogy megvonta a licencet a hajdúsági csapattól, de a döntés indoklását nem hozta nyilvánosságra. Augusztus 9-én a másodfokon eljáró fellebbviteli licencadó bizottság helyben hagyta az elsőfokú döntést, ennek ellenére a Balmazújváros eddig minden bajnoki meccsét lejátszotta, és hat forduló után egy győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel a tabella 18. helyén állt.

A klub honlapján Tiba István országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta, az érvényes képviselő-testületi döntés ellenére nem történt meg az önkormányzati tulajdonú Balmazújváros Sport Kft. tőkepótlása, az MLSZ licencadó bizottsága ezért vonta vissza az NB II.-es indulási jogot.

A Hajdú-bihari Napló kereste a klub és a város vezetőségét is; mint ismert, a Sport Kft. százszázalékos tulajdonosa az önkormányzat – melynek nevében Hegedűs Péter polgármester kommentálta a döntést.

– Legjobb tudomásom szerint erről az MLSZ elnöksége szerdán döntött, erről mi is csütörtökön értesültünk a szövetség honlapjáról, amely elég világosan fogalmaz, nem bírálja felül a licencadó bizottságot, sem az első, sem a másodfokot, így visszaadta a döntést a bizottságnak, amelytől valószínűleg a fegyelmi testület elé kerül az ügy, és az fogja majd megvonni az indulási jogot. Arról, hogy mi lesz a kft. sorsa – mivel elég gyenge a kommunikáció a város és az ügyvezetés között –, konkrétumot nem tudok mondani, mert nem tudjuk, mit tervez a kft. vezetése. A városnak természetesen vannak kérdései, melyeket rövid időn belül fel fogunk tenni az ügyvezetésnek – ígérte Hegedűs Péter.

A városvezető hozzátette, jó párszor megkérdezték már az ügyvezetést, hogy rendelkeznek-e második tervvel, de még egyszer sem kaptak olyan választ, ami B-tervre utalt volna. A polgármester a legutóbbi testületi kérdésen is feltette a kérdést, mert elmondása szerint a megyei másodosztályba lehetne, lehetett volna nevezni, de érdeklődésére a kft. ügyvezetője szakmailag azt a választ adta, ez nem működhetne, mert az utánpótlásnak is indulnia kell korcsoportonként.

– Tájékozódni fogok arról az MLSZ-nél, hogy milyen lehetőségei vannak a Balmazújváros Sport Kft.-nek. Amikor az ügyvezetés megfellebbezte a szövetség licencadó bizottságának július végi döntését, tudni lehetett, fennáll a veszélye, amennyiben elutasítják, az indulási jogok igen-igen megtépázódnak, és egyre lejjebb csúszik a csapat az indulási kategóriákban. Tudomásom szerint nyár elején lett volna lehetőség a másodosztály helyett az NB III.-ban indulni, onnan egyszerűbb lett volna visszaverekednie magát az együttesnek, mint adott esetben a megyei bajnokságból. Én semmiféle felhatalmazást nem kaptam a testülettől, hogy a tulajdonos nevében bármilyen szinten is eljárjak a sport kft. képviseletében, nekem ugyanúgy egy szavazatom van, mint mindenki másnak. A városnak érdeke, hogy a sportkomplexumok ne maradjanak kihasználatlanul, legyen bennük élet. A városban van még jó néhány sporthoz értő ember, akik eddig a kft.-hez azért nem tudtak csatlakozni, mert az egy gazdasági társaság. Társadalmi alapon, vagy amatőr szinten szerveződött sportegyesületek be tudják népesíteni a létesítményeket. Nem fog csak azért kihalni a sportélet a városban, mert egy gazdasági társaságunk éppen nem ugrotta meg a limitet. Balmazújváros elég nagy település ahhoz, hogy ki tudjuk használni a sportpályákat, épületeket, még ha sajnálatunkra nem is első osztályú szinten – nyilatkozta a polgármester.

A másik fél is megszólalt

A Balmazújváros Sport Kft. részéről Tiba István, mint az önkormányzat által a klubba delegált képviselő reagált a történtekre. A sportvezető elmondta, meglátásuk szerint az egész folyamat azért alakult így, mert az elsőfokú licencadó bizottság ülése előtt a polgármester nem volt hajlandó összehívni a képviselőtestület ülését, hogy a sport kft. apportjáról döntsenek, és emiatt vonták vissza első fokon a Balmazújváros licencét.

– Amikor másodfokon benyújtotta a fellebbezést a kft., akkor már csak új körülményt lehetett beadni az MLSZ-hez – elevenítette fel Tiba István. – Mi elmondtunk egy ilyen új körülményt, és a megadott határidőn túl megszületett az apport – a tőke visszapótlás –, és innentől kezdve a szövetség másodfokú licencadó bizottságának jó szándékán múlt, elfogadja-e a licencünket. Mivel nem fogadta el, az MLSZ elnökségéhez fordultunk rendkívüli jogorvoslati kérelemmel, amelyet ugyancsak elutasítottak, ez jelent most meg a szövetség honlapján és a médiában.

Tiba véleménye szerint ezzel a döntéssel a felnőtt futball megszűnt Újvárosban, és valószínűleg az utánpótlás is erre a sorsa jut majd, tekintettel arra, hogy a szülők olyan helyre viszik majd a gyermekeiket, ahol van felnőtt együttes, leginkább majd Debrecenbe. Hozzátette, a profi futball eltűnésével a megépült sportkomplexum fenntartása az önkormányzatra hárul majd, amely éves szinten több tíz millió forintot jelent csak az állagmegőrzés kapcsán, hiszen a stadion mellett még van hat pálya, plusz a kiegészítő épületek. A delegált képviselő rámutatott, a megyei másodosztályú indulásról szó sem lehetett, mert arra külön csapatot kellett volna nevezni, de mivel az apport nem történt meg, összesen hat igazolt felnőtt játékossal rendelkezett a klub.

– Az NB II.-ben úgy tudtunk pályára lépni, hogy együttműködést alakítottunk ki a DVSC-vel – köszönet érte a Lokinak és Szima Gábornak – akik fiatal játékosokat adtak nekünk a szövetség új szabályozásának szellemében. Velük, a hat felnőtt korú futballistával és a helyi fiatalokkal kiegészülve szerepeltünk eddig ilyen szépen. A harmadosztályra azért nem neveztünk, mert nem gondoltuk, hogy ha már a csapat az elmúlt idényben kiharcolta a bennmaradást, a polgármester nem támogatja a másodosztályú szereplést. Hegedűs Péter erről minket nem tájékoztatott, ha informálta volna a sport kft.-t arról, hogy nem akarja az NB II.-t, akkor természetesen elgondolkodtunk volna az alacsonyabb osztályú indulásban. A játékosaink szabadon igazolhatóvá váltak, attól tartok, a 17-18 éves labdarúgóink nehezen fognak találni maguknak új klubot, hiszen a magyar futball egyik gyengesége, hogy nem játszatják a fiatalokat.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában