Tereplövészet

2019.08.15. 20:00

Bak helyett aranyat lő a püspökladányi tűzoltó

A tereplövészetben egy sikeres találat rengeteg összetevőtől függ.

Fotó: Sas Ferenc

Remekül szerepeltek a magyarok az idei Field Target világversenyeken: az Európa-bajnokság termése két arany és egy ezüst volt, míg a világbajnokságról három top tízes eredménnyel tértek haza a honi tereplövészek. A sikerekből egy-egy Eb-arannyal és ezüsttel vette ki a részét Sas Ferenc. A civilben tűzoltóként dolgozó egykori katonai mesterlövész a sportág egyik legjobbja, kétszeres Európa-bajnok és egyszeres világbajnok.

– A Field Targetet az angolok fejlesztették ki 40 éve, hazánkban nagyjából 14 éve honosodott meg ez a sportág, én 10 esztendeje űzöm – idézte fel a kezdeteket Sas Ferenc.

Távcsöves légpuskával lövünk erdőben kihelyezett célokra, egy versenyen 50 cél van, melynek a közepén van egy karika, hivatalos nevén killzone, abba kell beletalálni.

– Ezek különböző – 15, 25 és 40 mm – átmérőjűek, a legkisebbet 20 méterig, a 25 mm-eset 35-ig, a 40 mm-est pedig 50 méterig teszik ki. Amennyiben találatot ért el a versenyző, a cél elborul. Egy pályán két cél található, melynek kilövésére 180 másodperc van. A többségnél a célzás előtti előkészületek elvesznek egy percet, tehát lényegében két perc marad a két lövésre – magyarázta.

Ismerni kell a felszerelést

A nemzetközi versenyeken 16 joule-os légpuskával lőnek, mely hazánkban már lőfegyvernek minősül, tehát engedélyköteles. Egy világszínvonalú fegyver 2500 euró, a távcső pedig 1500 euró, amelyet nem engedhet meg mindenki magának. Emiatt itthon létezik 7,5 joule-os kategória is, mert ezek a légpuskák olcsóbbak, és még bárki szabadon beszerezheti azokat. A legjelentősebb hazai megmérettetés a hétfordulós Magyar Kupa, amelynek az egyik állomása egyben a magyar bajnokság is. Ezeken csak érvényes sportorvosi igazolással rendelkező versenyző vehet részt.

Egy sikeres találat sok mindentől függ, a távolságtól, a felszereléstől, a lövész fizikai és mentális állapotától, valamint az időjárási körülményektől: a széltől, a fényviszonyoktól, a csapadéktól és a hőmérséklet-különbségtől. A modern, finom technikák nagyon érzékenyek a hőmérséklet változásra, ezért ki kell ismerni a felszerelést, hogy miként reagál a megváltozott körülményekre. Mivel a Field Targetben sok minden szabályozva van, például a szél erejének meghatározásánál sem lehet semmilyen külső segítséget igénybe venni, a versenyzők csak magukra hagyatkozhatnak a kalkulálással.

Alacsony pulzuson

– Egy versenyen háromféle pozícióból kell lőni: a legtöbbet ülő testhelyzetből, de ezen kívül van álló és térdelő helyzet is – ismertette Sas Ferenc. – Az 50 célból általában 10 a kötelező testhelyzet (álló vagy térdelő), amely a legtöbbször nagyban befolyásolja a verseny végeredményét.

Célzáskor le kell vinni a pulzust, és ritmusban kell lőni lehetőleg két szívdobbanás között, ezt hívják ritmuslövészetnek.

A pulzus levitelének több trükkje van: általában minden versenyző másként éri el a számára ideális állapotot. Nem mindegy, ki mikor vesz magához ételt-italt a verseny előtt, vagy milyen fizikális állapotban lő éppen. Van, aki fáradtan szeret versenyezni, de mások meg épp a frissességre esküsznek. Ha valakinek nincs kidolgozott metódusa, az nem érhet el jó eredményt, hiába a világszínvonalú felszerelés, ha az emberi tényező hibádzik – hívta fel a figyelmet.

Együtt készültek

Az idei esztendő két legnagyobb nemzetközi megmérettetése a júliusi Európa-bajnokság és az augusztusi világbajnokság volt. A görögországi kontinensviadal – melyen 130, köztük 10 magyar – versenyző vett rész, szinte tökéletesen sikerült Sas Ferenc számára, hiszen csapatban aranyérmet, míg egyéniben (Sutyinszki István mögött) ezüstöt szerzett.

– István velem edzett két napot Püspökladányban, ahol tanácsokkal láttam el, s azokat annyira megfogadta, hogy épp ő előzött csak meg egyéniben. Nagyon meleg volt a versenyen, szerencsére az én távcsövem a melegben nem szokott „elmászni”. A versennyel számos probléma akadt, rengeteg volt a leállások miatti technikai szünet, ami sokat kivett belőlünk fizikailag és mentálisan is. Az Eb-n a második napom szokás szerint gyengébbre sikeredett, s ez eldöntötte, hogy nem tudom megvédeni a címemet. Nem tudom, miért van ez így, hogy az első és harmadik nap kiemelkedően teljesítek, viszont közte nem hozom a magamtól elvárt szintet – jegyezte meg magának Sas, aki az augusztusi világbajnokságra címvédőként érkezett, és végül egyéniben kilencedikként zárt. A ladányi sportoló tisztában volt vele, hogy a sportág őshazájában különösen nehéz dolga lesz, hiszen 37 ország 450 versenyzője vett részt a megmérettetésen, és az Eb-vel ellentétben Angliában jelen volt a sportág teljes nemzetközi krémje.

Szokatlan klíma

– Az angolok nagyon jók ebben, ráadásul ők voltak hazai pályán, a klíma megszokott volt számukra, míg például én először szembesültem azzal, hogy ötpercenként változott az időjárás, hol esett, hol hétágra sütött a nap, a szél pedig kavargott, szinte másodpercenként más-más irányból és erősséggel fújt. Ezt követni nem volt egyszerű, ennek ellenére mindhárom nap 46 pontot szereztem, ami, azt gondolom, nagyon jó teljesítménynek számít. A realitás az első tízbe kerülés volt, s ezt teljesítettem, mindössze 3 céllal maradtam le a dobogótól. Ha csak naponta eggyel több karikába betalálok, most minimum bronzérmes vagyok. Nekem van egy évek alatt kidolgozott tematikám a versenyekre, ezt az időjárás miatt nem lehetett használni, így még értékesebb számomra ez az eredmény.

MSZ

A tereplövészet ágairól

A tereplövészetnek két ága van, a Field Target és a vadászathoz közelibb Hunter Field Target. Mindkettőt légpuskával űzik, erdőn-mezőn kirakott fém állatfigurákat kell meglőni 7-50 m közötti távokon. A célok csak akkor dőlnek le, ha a közepükön lévő 1,5-4 centi átmérőjű lyukakba talál bele az ember. A sikeres találathoz meg kell tudni becsülni a távolságot, beállítani a távcsövet a röppálya megfelelő pontjához, és persze még meg is kell tudni lőni a célt. A lövést a terep adottságai, a szél, eső is nehezítik. A Hunter Field Target szerényebb felszereléssel is jól űzhető. A legnagyobb céltávolság itt 40 m, és különféle korlátozások vannak a fegyverre és a távcsőre, hogy nagyobb szerepet kaphassanak a lövész képességei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában