Megújul a salakmotor stadion

2019.07.09. 12:46

Újjáéled a debreceni salakmotorsport

Nagyobb kanyarsebesség és biztonság, valamint magasabb komfortfokozat jellemzi majd a pályát.

Fotó: Molnár Péter

Megszépül az évtizedek alatt lelakottá vált Gázvezeték utcai salakmotor stadion: többek között megújítják az ovált, kicserélik a palánkokat és székeket szerelnek fel a lelátóra – derült ki azon a keddi sajtótájékoztatón, melyet közösen tartott a Papp László polgármester, valamint az új üzemeltető nevében Baráth Norbert, a SpeedWolf Kft. egyik ügyvezetője.

– A salakmotornak óriási hagyományai vannak a városban, amelyet nem szabad veszni hagyni – hívta fel a figyelmet Papp László. – A város elkötelezett a salakmotorsport iránt, tavaly augusztus 20-án ígértem meg, hogy felújítjuk a Gázvezeték utcai pályát és a környezetét, amely az évek alatt a honi salakmotor egyik szentélyévé vált. Ennek szellemében egyeztetve az új üzemetetővel, az önkormányzat erre az évre 40 millió forintot biztosít a költségvetésből a stadion megújítására.

„Hosszútávon számolunk a salakmotorral, ezért amennyiben szükséges, az elkövetkező években is segítünk a minél színvonalasabb versenyek létrejöttében”

– ismertette Papp László.

Mint arról lapunk is beszámolt, az idei évtől új üzemeltetője van a debreceni salakpályának: a Speedwolf Sportszervező Nonprofit Kft. veszi kézbe a stadion hasznosítását. A SpeedWolf egyik ügyvezetőjeként jelen lévő Baráth Norbert örömét fejezte ki, hogy a város nem hagyja magára a debreceni salakmotorsportot.

– Szeretném megköszönni a városnak, hogy ismét felkarolja ezt a gyönyörű sportágat, amelynek valóban nagy hagyományai vannak a cívisvárosban. Terveink szerint augusztus 10-re elkészülünk a munkálatokkal, melyek végére a kanyarok három méterrel szélesebbek lesznek, a pálya dőlésszögét pedig négy fokra növeljük. Ennek köszönhetően nagyobb vég- és kanyarsebességet tudnak elérni a vaspapucsosok, amely garantálja az eddigieknél is izgalmasabb, látványosabb versenyeket. Természetesen gondoltunk a biztonságra is, hiszen a megnövekedett tempó magasabb kockázatot hordoz magában: nemzetközi versenyeken is használt palánkot kap a pálya. A nézők kiszolgálása is legalább annyira fontos, mint az ovál megújítása, első lépésben székekkel szereljük fel az oldallelátót, de a későbbiekben több újítással is készülünk a salakmotorbarátok számára.

„A nagy hagyományokkal bíró augusztus 20-i nagydíjat már a felújított pályán rendezzük meg”

– ígérte az ügyvezető.

A sajtótájékoztatón részt vett Adorján Zoltán, örökös magyar bajnok is. A hazai alakmotor élő legendája felidézte, annak idején még a Nagyerdő fái alatt húzták a gázt az első debreceni salakszórók.

– Mára sajnos leépült ez a komoly tradíciókkal bíró sport, amelynek hiba lenne elengedni a kezét. Köszönöm a városnak és a SpeedWolfnak, hogy együtt megpróbálják visszaállítani a cívisvárosi salakmotor régi fényét, hiszen folyamatosan tapasztalom, hogy még mindig nagy az érdeklődés a városban a sportág iránt, sokan biztosítanak a támogatásukról Debrecenben.

MSZ

Új szegélyek is lesznek

A sajtótájékoztatót követően azonnal felsorakoztak a munkagépek, és megkezdődtek a munkálatok a pályán.

– A pályaív bővítésével fogunk kezdeni, a régi szegélyeket felbontjuk, újak épülnek helyettük. A szegélyek mögött egy új, 50 cm-es vízelvezető sávot alakítunk ki. A jobb motorozhatóság érdekében jobban megdöntjük a kanyaríveket, az egyenesben pedig frissíteni fogjuk a salakot – mondta el Csoknyai Szabolcs, a munkálatokat kivitelező Cívis-út Kft. ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában