Eddig 327 érem

2019.06.29. 18:10

Szerdán már Universiade

Az egyetemisták 12 sportágban mérik össze tudásukat július 3-a és 14-e között.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

Az egyetemisták és főiskolások nyári olimpiáján 21 felsőoktatási intézmény 105 sportolója képviseli hazánkat. A Debreceni Egyetem két hallgatója, Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert is esküt tett a 30. Universiadéra utazó magyar csapat tagjaként – olvasható az Unideb.hu oldalon.

Két debreceni

A világ második legnagyobb sporteseményeként számon tartott megmérettetésen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd július 3-a és 14-e között Nápolyban. Az Universiadéra a magyar csapat tagjait 34 felsőoktatási intézmény, köztük a Debreceni Egyetem delegálja. A DE ÁJK két hallgatója, Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert is gerelyhajításban küzd majd az aranyéremért.

Fotó: Debreceni Egyetem

Százhatvan magyar

– A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség kétévente rendezett nyári játékain 150-160 ország 10-12 ezer sportolója, 18-25 sportágban méri össze tudását. A versenyhez kapcsolódóan mintegy 20 ezer önkéntes aktív részvételével folyik a szervezés és lebonyolítás. A versenyeken elinduló hallgatók a világ legjobbjai, és jellemzően a későbbi olimpiai- és világbajnokok is közülük kerülnek ki – hangsúlyozta a magyar sportolók eskütételén Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetője.

A szerdai rendezvényen elhangzott, hogy a sport­eseményen 160 fős magyar delegáció képviseli Magyarországot. Különlegesség, hogy röplabdacsapat az 1965-ös budapesti Univer­siade óta először indul az egyetemisták olimpiáján. Az Universiadét legutóbb két éve rendezték meg Tajpejben, ahol az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárt a magyar egyetemi csapat: tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végeztek az országok közötti ranglistán a hazai sportolók.

Az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst- és 112 bronzérmet nyertek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában