ökölvívás

2019.06.27. 15:57

„Nesze semmi, fogd meg jól”

Serfőző Attila szerint a NOB döntése egyáltalán nem szolgálja az ökölvívás jelenét és jövőjét sem.

Nem mindennapi döntést hozott meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán: a lausanne-i kongresszuson a küldöttek egyhangúlag szavazták meg az igazgatótanács által májusban elfogadott indítványt, vagyis megvonták a Nemzetközi Ökölvívó-szövetségtől (AIBA) azt a jogot, hogy megszervezze a 2020-as, tokiói olimpia boksztornáját. Ennek értelmében nemcsak a sportág ötkarikás versenyeit, hanem a kvalifikációs sorozatot is a NOB bonyolítja le.

Egyfajta bosszú

– Megdöbbentem a hír hallatán, ezzel a lépéssel tulajdonképpen magát az ökölvívást zárták ki az olimpiáról. Pedig ez az egyik sportág, mely már az ókorban is jelen volt. A bokszmeccseken mindig sok a néző, szereti a közönség. Nem tudom, mi lesz azzal a rengeteg emberrel, akik arra tették fel az életüket, hogy kijussanak az olimpiára. Ez a döntés semmiféleképpen sem szolgálja az ökölvívás jelenést és jövőjét sem – mondta el érdeklődésünkre Serfőző Attila, aki edzői diplomával is rendelkezik, de inkább nemzetközi versenybíróként ismerte meg a nevét a világ, a szorítóban számtalan országban képviselte már a magyar színeket.

Az AIBA és a NOB vitája egyébként nem új keletű. A bokszszövetség évek óta gazdasági és vezetési válságban van. Az olimpiai bizottságnak többek között az üzbég Gafur Rahimov, a bokszszövetség elnöke ellen is kifogása volt, mivel az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják. – Ez az egész egyfajta bosszúállás Rahimov miatt. Azt akarták, hogy lemondjon, ez meg is történt márciusban, ennek ellenére mégis meglépték, kivárták az AIBA-t. Nem is tudom, hogy lehet majd ezt helyrehozni – nyilatkozta Serfőző.

Az AIBA az első nemzetközi szövetség, melyet a NOB megfosztott attól, hogy megrendezze saját sportágának ötkarikás eseményeit.

Az elfogadott kvalifikációs rendszer alapján 2020 januárja és áprilisa között négy regionális – afrikai (Dakar), európai (London), ázsiai és óceániai (Kína), illetve amerikai (Buenos Aires) – tornát rendeznek, melyekről súlycsoportonként négy férfi és két női ökölvívó jut kvótához, majd májusban lesz egy utolsó, úgynevezett világkvalifikációs verseny Tokióban, melyen feltöltik a mezőnyt. A japán fővárosban Rióhoz hasonlóan 286 bokszoló indulhat, a női mezőny létszámát 36-ról 100-ra emelték, míg a férfiakét 250-ről 186-ra csökkentették. Serfőző Attila szerint ez a rendszer a nesze semmi, fogd meg jól tipikus esete.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában