Tiszteletadás

2024.02.02. 14:33

Veres Győzőre emlékeztek Berekböszörményben

Vmirjáncki József

Forrás: Vmirjáncki József

Berekböszörmény község lakossága és annak vezetői nem feledkeznek meg azokról, akik életük folyamán tevékenységükkel öregbítették településük hírnevét. Ilyen személy volt a helyi születésű Veres Győző is. Halálának évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést.

Február elsején felnőttek és gyermekek gyűltek össze a berekböszörményi kultúrházban, ahol meghallgatták Litauszki Anikó képviselő ismertetőjét a híres sportoló életéről. Elmondta, Veres Győző 1936. június 13-án született Berekböszörményben. Később a debreceni Református Kollégiumban folytatta tanulmányait. Sportpályafutásának kezdeti lépéseit is ott teszi meg.

Később Budapestre, Csepelre került, majd Tatabányán folytatta pályafutását. A magyar súlyemelés első világbajnokaként tizennyolc világcsúcsot ért el. 1960-ban és 1964-ben a nyári Olimpiai játékokon bronzérmet szerzett.  Az 1960-as évek egyik legsikeresebb magyar sportolója volt.

1970-ig versenyzett, azt követően edzőnek állt. 1973-ban hagyta el az országot, Ausztráliába költözött, s ott edzősködött. Később kétkezi munkával tartotta el családját. 2011. február 1-én halt meg, 74 évesen. Hamvait később Budapesten a Szent István Bazilika-altemplomában helyezték el. Születésének 76 évfordulóján a szülőfalujában emléktáblát avattak. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában