Előadás

2023.12.14. 11:01

Nádudvaron kutatták a múltat

Családfát és helytörténetet is tudnak már keresni, mert megtanulták.

Haon.hu

Előadást tartott Kovács Gergely is

Forrás: Juhász Katalin/Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár

Az online levéltári kutatás folyamatába vezették be az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai a „Kutasd a múltad!” háromalkalmas klubfoglalkozás keretében, amelynek záróalkalma december 8-án, pénteken volt a Nádudvari Látogatóközpontban.

Nádudvaron a Petőfi Program támogatásának köszönhetően a foglalkozásokon résztvevők térítésmentesen kaptak felkészítést a kutatás folyamatáról, fókuszában a családtörténet-kutatás és a helytörténeti kutatással a résztvevők érdeklődési köréhez illeszkedően. A foglalkozásokat Kovács Gergely főlevéltáros és Bán Gergő levéltáros vezette. A program célja, hogy a kultúrstratégiai intézmények szolgáltatásai a legkisebb települések lakosai számára is elérhetővé váljanak. Ezáltal a résztvevők megfelelő alapokat kaptak saját egyéni kutatásuk megkezdéséhez.

Az itteni megvalósításban résztvevő és koordináló Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár munkatársai bíznak abban, hogy a jövőben ez a csoport közösségé formálódhat, és saját kutatási tapasztalataikat egymással megosztva építhetik tovább a település múltjának feltárását.

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Petőfi Programját koordináló térségi irodájának tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar vármegyében ez volt az első ebben a programban megvalósult támogatott projekt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában