Kiállítás

2023.11.06. 16:48

„A Himnusz nem születhetett volna meg Debrecen nélkül” – Kölcsey életútját mutatja be a csapókerti tárlat – fotókkal

A Himnusz születésének bicentenáriuma alkalmából kiállítást nyílt Kölcsey Ferencről, és életének meghatározó helyszíneiről a Méliusz Csapókerti Könyvtárban.

Gubányi Patrik

A tárlatmegnyitón a Csapókerti Pávakör is fellépett

Forrás: Czinege Melinda

A Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából képeslap-kiállítás nyílt hétfőn délután a Méliusz Csapókerti Könyvtárban, ahol a szerző, Kölcsey Ferenc életének meghatározó helyszíneit – Debrecen, Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly és Sződemeter – mutatják be a látogatóknak Tóth István fotóművész mintegy negyven alkotásán keresztül. Steiner Józsefné gyűjteményének köszönhetően a helyiek jobban megismerhetik Kölcsey életének fontosabb állomásait, lenyomatait.

Debrecen kultúrájának növendéke Kölcsey

A kiállítást Puskás István, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében visszaemlékezett: az idei esztendő nagyon különleges a cívisváros kultúráját tekintve, hiszen számos évfordulóra emlékezhetünk; Petőfi Sándor, Madách Imre, és a Himnusz születésének bicentenáriumára, valamint Borbély Szilárdra, a kortárs irodalom kiemelkedő alakjára, aki november elsején töltötte volna be 60. életévét. 

Az év elején a Magyar Kultúra Napján Kölcsey Ferenccel kezdtünk, majd a vége felé közeledve újra feleleveníthetjük debreceni kötődésének főbb momentumait, maradandó alkotásait. A tárlat sajátossága, hogy egy magángyűjteményt mutathatunk be, ami azért jelzésértékű, mert bebizonyítja, hogy ezek a kulturális örökségek nem csak a szakembereknek, hanem a polgárságnak is rendkívül fontosak

 – mondta.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a Himnusz nem születhetett volna meg a Debreceni Református Kollégium nélkül, hisz a költő tizenkét évig tanult ott, mely által megszerezte a történelemről és az egyetemes kultúráról szóló ismereteit, majd művein keresztül átadta az egész országnak azokat.

Szilágyi Edina önkormányzati képviselő beszédében kiemelte, hogy a képsorok által nem csak az idősebbek, hanem a fiatalabbak is megismerhetik Kölcsey életútját, és a Himnusz történelmi múltját.

A kiállítást november 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők a csapókerti könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában