Kiállítás

2023.11.29. 15:13

Megújultak a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum kiállítótermei

Haon.hu

Forrás: Hajdúsági Múzeum-archív

A hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum november 7-én nyitotta meg először a nagyközönség számára az állandó kiállításnak megújult szakaszát. A „Maradok Tisztelettel…” és „Elvtársi Üdvözlettel…” című kiállítási egységet az NKA által kiírt Magyar Géniusz Program keretein belül és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének szakmai támogatása mellett sikerült megvalósítani - olvasható a múzeum közleményében. 

Az intézmény munkatársai a kiállításban megidézték a vészkorszak tragédiáját. A Gettósítás alkalmával a bőröndökbe összegyűjtött családi történeteken és az üresen maradt otthonok feldúlt melegségét megidéző enteriőrön keresztül élheti bele a látogató magát a korszak történéseibe. A második világháború végén a böszörményi repülőtér felett megjelent amerikai bombázók és az őket kísérő vadászgépek pusztításainak emléke és a hosszúra nyúlt háború tárgyi és írott maradványai jelennek meg a vitrinek mögött. A tárlat bemutatja a háborút követő kommunista diktatúra kiépülésének állomásait. Külön terem foglalkozik a Rákosi-rendszer és a Kádár-éra időszakával. Itt került bemutatásra egy hirdetőoszlopra kasírozott választási plakátok és a látogató fölé tornyosuló „levedlett” utcatáblák formájában a - 20. század reményteljes zárásaként tekinthető - rendszerváltozás is.

Mint írják, az emelet utolsó két termének megújulásával együtt immár teljes egészében egy modern és tartalmas állandó kiállítást láthat az érdeklődő. A Hajdúsági Múzeum így méltón tudja megünnepelni a jövő évben esedékes kerek 100. születésnapját.

A múzeum munkatársai remélik minél többen ellátogatnak a Hajdúk fővárosába és a Hajdúkerület egykori székházába, ahol immár egységes képet alkothatnak a Hajdúság és benne Hajdúböszörmény város történelméről és néprajzáról.

Az állandó kiállítás megtekinthető a múzeum nyitvatartási ideje alatt hétfő és vasárnap kivételével 10-16-ig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában