Heti programok

2023.10.24. 10:22

Költészet és festészet randevúzik egymással Vámospércsen

Felolvasásra és kiállításmegnyitóra is várják a helyieket.

Haon.hu

Két izgalmas kulturális programon is részt vehetnek azok, akik ellátogatnak Vámospércsre ezen a héten, olvasható az önkormányzat közleményében.

Október 25-én Nagy Tamás fiatal kárpátaljai költő tart felolvasást a Térey János Könyvtárban, majd fát ültet az intézmény melletti parkban. Október 27-én pedig képzőművészeti kiállítás nyílik – a Magyar Festészet Napjához kapcsolódóan – a Fátyol Zoltán Galériában.

– A friss Móricz-ösztöndíjas Nagy Tamás felolvasása különleges alkalom számunkra, ismerve látogatásának hátterét. A háború miatt nem térhet haza Kárpátaljára, hogy édesapjával – szokásuk szerint – fát ültethessen. Városunk azonban meghívta, hogy e szép hagyomány idén se szakadjon meg. Nagy Tamás szépíróként és műfordítóként is sokat tett az elmúlt csaknem két évben azért, hogy jobban megérthessük mindazt, ami Ukrajnában és a kárpátaljai „hátországban” történik. Öröm számunkra, hogy idén először hivatalos partnerei lehetünk a Magyar Festészet Napja programsorozatnak. Művésztelepünk három festőművésze – Fátyol Zoltán, Kopócsy Judit és Somogyi László Gábor – mutatkozik be az Ellenpontok és áthallások című tárlaton, amit Kovács Edward, a debreceni Modem kurátorasszisztense ajánl majd az érdeklődők figyelmébe – fogalmazott Ménes Andrea polgármester.

A képen balról jobbra: balról jobbra: Nagy Tamás, Fátyol Zoltán, Kopócsy Judit és Somogyi László Gábor
A képen balról jobbra: balról jobbra: Nagy Tamás, Fátyol Zoltán, Kopócsy Judit és Somogyi László Gábor
Forrás: vámospércsi önkormányzat

„Az Ellenpontok és áthallások című kiállítás arra keresi a választ, hogy eltérő vizuális világok és habitusok, hogyan tudják belakni ugyanazon teret. Milyen ellenpontokat képeznek és milyen áthallások létesülhetnek közöttük. Az autonóm képi világok (és a bennük kifejeződő alkotói attitűdök) párbeszédbe léptethetőek-e egymással, vagy elbeszélnek egymás mellett? A képek egymásmellettiségükre különösen igaz lesz: a fal adja a másikat, másikukat. Látványuk kiköveteli a nézést, az összenézés rejtélyeit” – áll a kiállításajánló szövegben. A tárlat november 20-ig tekinthető meg a helyi művelődési ház Fátyol Zoltán Galériájában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában