Emléknap

2023.09.17. 17:18

Emléknap Bojtor Imre századik születésnapján

A hajdúsági énekes daloló hangját országszerte ismerik a magyar nóta kedvelői.

Péter Imre

Nótakedvelők ezreinek énekeltek együtt

Forrás: archív fotó a szerző gyűjteményéből

Bojtor Gábor és Tar Karolina 1923. szeptember 20- án Sápon született fia évtizedeken át magyar nóta igazi hírvivőjeként vitte el a nagyvilágba a magyar lélek szülte nóták sokaságát.

A száz éve született magyarnóta énekesre a szülőfaluja emléknap keretében emlékezik. A nap programjában az Önkormányzat Képviselőtestülete szeptember 23-án tíz órától a Református templomban háladó Istentiszteletre és emlékünnepségre várja a sárréti falu lakóit. Papp Tibor református lelkipásztor igehirdetését, Papp Tiborné Bocskai emlékbeszédét követően Karacs Imre polgármester köszönti az emléknap résztvevőit. Ezt követően Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke tart ünnepi beszédet, és átadja a községnek a Bocskai-szablyát. A község Pro Urbe díjának átadására is sor kerül. A délelőtt programjában megkoszorúzzák Bojtor Imre domborművét a róla elnevezett művelődési házban. Délután 14 órától a közösségi téri szabadtéri színpadon Kedves nótáim eldalolom címmel emlékműsorra kerül sor, Tarnai Kiss László nótaénekes és Bojtor Imre leánya Bojtor Katalin, valamint Tordai Zoltán és zenekara közreműködésével. 16 órától a Black Rose Project retró műsorát, 19 órától a Kormorán együttes koncertjét láthatja az érdeklődő közönség. Az emléknap a 21 órakor kezdődő tűzijátékkal zárul.

Száz éve született Bojtor Imre

A szeptember huszadikán száz éve e kis sárréti faluban született nótaénekes énekével sok- sok magyar szívet megdobogtatott szerte a nagyvilágban. Neve már életében fogalommá vált, sokan Bojtor Imrét népdal és nótaelőadó etalonnak nevezték. Bojtor Imrének az életútja filmbe és regénybe illő, a Sárrét kis falujából eljutott a nagyvilágba, Ausztráliától az Egyesült Államokig Már kicsi gyermekkorában találkozott a népdalokkal, szüleinek is igen jó hangja volt és szerettek énekelni. A zene iránt érzékét Ilonka húgával emlékezése szerint anyai nagyapjától Tar Mihálytól örökölték. Kisiskolásként felfigyeltek fel rá a faluban amikor a maga gyönyörűségére a Vasút utcai házuk előtt álló öreg eperfán nótázott. A református templomi kórusban is csodálatos hanggal szólót énekelt gyermekként. Később sokszor énekelt a leventetársainak is, a fapuskás gyakorlatok közben. Életét meghatározta a közbejött második világháború.1942 -ben szülőfalujában vasúti pályamunkásnak jelentkezett, abban bízva, hogy vasutasként nem viszik el katonának. Felvették. Krampácsolás közben nótákat énekelve gyakran vidította pályamunkás társait. A háború vége után pár héttel beindult az ellátási gondok kezelésére a feketézés. Budapestről iparcikkeket hoztak a településekre, így Sápra is magánszemélyek. Az egyik nap egy pesti zenetanár érkezett feketézni a faluba. Az állomáson várakozás közben a forgalmi irodában megemlítették neki, hogy van egy jó hangú váltókezelőjük. Bojtor Imrét állomásfőnöke leváltotta és a szolgálatban lévő vasutasok segítségével a forgalmi irodába rendelte. Az énekes meghallgatás jól sikerült, énekhangja alapján ígéretet kapott Csala János zenetanártól egy későbbi Budapesti zeneiskolai meghallgatásra. Az ígéretből valóság lett, ősszel megjött a meghívó levél, és mit adott Isten: Zeneakadémiai meghallgatásra. A sikeres felvételi után ismét regényes körülmények között maradhatott a fővárosban, hogy tanulhasson. Találkozott a vasúti zenekar karnagyával, aki elintézte, hogy Sápról Budapestre, a Keleti pályaudvarra helyezzék, vasúti segédraktárosnak. 

Bojtor Imre másodszor is megtapasztalta: a szerencse többnyire megtalálja azt, aki pártfogására érdemes.

1952-ben végzett, opera tanszakon, Durkó Zsolt, Czigány György, Petrovics Emil osztálytársaként. Mint életében sokszor elmondta kacérkodott a gondolattal, hogy otthagyja a vasutat, és a szegedi opera társulathoz szerződik. Az első sikeres nyilvános fellépések, a rádióban való szereplések után végül 41 évig kitartott a vasút mellett, amely neki igazi biztonságot jelentő hátországgá vált. A MÁV-nál sikeresen építette karrierjét, a tiszti iskolát elvégezve főelőadóvá léptetik elő, majd művészi tudását kamatoztatva a Vasutasok Szakszervezetének Zene és Képzőművészeti Iskoláját vezette 1983- júliusáig, nyugdíjba vonulásáig. Gyakran járt haza szülőfalujába szüleihez, húgához, keresztfiához, első házasságából született kilányával, Katalinnal. Az évek során kiteljesedett a magyar nóta énekesi pályája is. Összetéveszthetetlen baritonja, elegáns megjelenése, szenvedéllyel teli előadásmódja rövid idő alatt az élvonalba emelte. Tehetségével kovácsolt magának nevet, és mindenütt tehetsége teljességét nyújtotta, a színpadon, a rádió és tv stúdiókban, de a hanglemez gyárakban is. Pályája során, turnéin megszámolhatatlan nótát tartott műsoron. Bojtor Imre maga is gyarapította a magyar nóta irodalmat, írt néhány nótaszöveget. Legismertebb nótái Keresztes Mihály zenéjével: Elrepülnek a madarak, Falunk tornyán van egy toronyóra. Nóta repertoárja felölelte a nótairodalom két évszázadát. 

Művészi pályáját a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, Rákospalota díszpolgára és Kiváló Vasutas, Aranykoszorús nótaénekes címekkel ismerték el.

Énekes párjával, a szegedi származású második feleségével Urbán Katalinnal közös fellépéseik során a magyar nóta páros éneklését a közönség megkedvelte, megszerette. A magyar nóta lelkes híveként Bojtor Imrével alapító tagja lett a Jákó Vera Nemzeti Nótaszínháznak. Közös énekléseik során megtanulták, hogy a nóta és a népdal édestestvérek, közös tehetségük teljességét nyújtották évtizedekig itthon és a nagyvilágban nótakedvelők ezreinek. Bojtor Imre 1999. szeptember 12-i halála után pár évvel Urbán Katalin Sápra látogatva személyesen vitte el a Kirchhmayer Károly szobrászművész által alkotott Bojtor Imre domborművet, melyet az énekes férje szülőfalujának ajándékozott és hozzájárult, hogy Bojtor Imre nevét vegye fel Sáp művelődési háza és ottani nótakör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában