Helyi kultúra

2023.09.27. 12:45

Tovább épült a cívisek közössége az elmúlt években

Több száz millió forint uniós támogatásból erősítették a debreceniek identitását és összetartását.

Gubányi Patrik

Puskás István alpolgármester és Kovács Béla Lóránt, a Méliusz-könyvtár igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Több mint ötszáz millió forintból erősítették a debreceniek közösségépítését az elmúlt öt esztendőben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében A projekt zárórendezvényét szerdán tartották a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

debrecen méliusz könyvtár közösség haon
Forrás: Kiss Annamarie

A „Helyi közösségfejlesztés Debrecen2 városrészen” elnevezésű pályázat záróünnepségén elhangzott: a projekt átfogó célja volt a közösségek aktivitásának segítése és erősítése folyamatos szakmai-módszertani támogatás biztosításával, amelyre több mint ötszáz millió forint uniós forrást nyert a város. A program célterületein élők bevonásával interjúk, felmérések és helyi cselekvési tervek készültek. Utóbbi mentén a településrészek lakosai, együttműködő szervezetei, közművelődési és könyvtári intézményei közösségi akciókat, tevékenységeket és rendezvényeket valósítottak meg, amik hozzájárultak a térség szellemi értékeinek feltárásához.

A támogatás részeként létrejött a Debreceni Integrált Közgyűjteményi Rendszer, amelynek korszerűségét az adja, hogy digitalizált és feldolgozott helyi vonatkozású dokumentumok érhetők el az intézmény honlapjáról.

Debrecen az intenzív átalakulás időszakát éli

Puskás István, Debrecen alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a város az intenzív átalakulásának időszakát éli, ezért kulcsfontosságú a helyi identitás erősítése és az itt élők összetartó erejének formálása, ami a pályázatnak köszönhetően meg is tudott valósulni.

– Az eseményeink mellett a helytörténeti adatbázisunk is széles réteget ragadott magával: rendkívül színes a dokumentumtípusokat illetőleg, hiszen a felhasználók böngészhetnek cikkek, aprónyomtatványok és képek között. A gyűjtemény az audiovizuális tartalmak mellett magában foglal kéziratokat, könyveket és időszaki kiadványokat is – fogalmazott Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában