Augusztus 20.

2023.08.21. 15:54

Állami kitüntetést kapott a Debreceni Egyetem több tanára, de egy fiatal nádudvari bőrművest is díjaztak

Az elismeréseket a nemzeti ünnep alkalmából, a Pesti Vigadóban adták át a hétvégén.

Haon.hu

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket, kulturális elismeréseket és a Népművészet Mestere díjakat ad át a Pesti Vigadóban

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át szombaton a Pesti Vigadóban. A díjazottak listáját a minisztérium honlapján tették közzé, a felsorolásban több hajdú-bihari kitüntetett is felbukkan.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

  • Dr. Barna B. Péter fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpontjának kutató professor emeritusa, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, az IUVSTA Nemzetközi Vákuum Unió tiszteletbeli elnöke.

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

  • Dr. Bárány Attila, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete Középkori, Koraújkori Magyar Történeti és Segédtudományi nem önálló Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára;
  • Dr. Gát György Tamás matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézete Analízis Tanszékének egyetemi tanára

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

  • Dr. Forisek Péter történész, klasszika-filológus, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója és a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete Klasszika filológiai és Ókortörténeti nem önálló Tanszékének egyetemi docense, a kolozsvári BabesBolyai Tudományegyetem oktatója;
  • Dr. Pető Károly agrármérnök, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese és Gazdaságtudományi Kara Vidékfejlesztés, Regionális Gazdaságtan és Turizmusmenedzsment Intézetének intézetigazgatója, egyetemi tanár.

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

  • Dr. Teperics Károly, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézete Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének egyetemi docense.

Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

  • Siposné dr. Biró Noémi Ildikó, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Dékáni Hivatalának vezetője;
  • Dr. Szálkai Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárának főlevéltárosa.

Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye elismerésére Népművészet Ifjú Mestere kitüntetésben részesült:

  • Porkoláb Benedek, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium népi bőrműves szakoktatója.

A teljes névsor ide kattintva érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában