Alkotótábor

2023.07.26. 15:07

Absztrakt témával, a töretlen idővel kezdődhet a 32. vámospércsi művésztelep

Harminckettedik alkalommal nyitja meg kapuit a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely.

Haon.hu

A nyári kurzusra, amelyet július 31. és augusztus 12. között rendeznek meg, 2023-ban 14 alkotó fogadta el Vámospércs Városi Önkormányzat meghívását. Az alkotók – festő-, fotó- és grafikusművészek – zöme rendszeres, visszajáró vendég. A telep hagyományaihoz híven Fátyol Zoltán festőművész, szakmai vezető idén is egy absztrakt témát – „Töretlen idő” – ajánlott a résztvevőknek, amihez kapcsolódhatnak a képzőművészet sokszínű formanyelvén.

– E két hét alatt elkészülő munkák egy része felfűzhető lesz a kellően légies hívószó köré, így pedig összefüggő művek soraként is szemlélhetjük őket az augusztus 12-ei zárókiállításon. Fontos alternatív programunk a tájművészeti munkák létrehozása, ennek idei témája: „Ég és föld”. A tájban készült land art munkák fotódokumentáció révén láthatók majd ugyancsak a zárókiállításon – osztotta meg gondolatait Fátyol Zoltán.

– Miután a 2022 elején átadott, teljeskörűen felújított művelődési házunk galériáját és az intézmény falait is a művésztelep városunk tulajdonába került képeivel ékesítettük, akkor vált igazán megtapasztalhatóvá számomra az a művészeti kvalitás, stiláris és tematikus gazdagság, ami három évtized alatt felhalmozódott Vámospércsen. Életpályák alakulástörténetei rajzolódtak ki a falakon, az élethosszig tartó művészi nekirugaszkodás, nyelvkeresés szenvedélyes, képekben testet öltött alkalmai. Büszke vagyok rá, hogy kisvárosként, 32 éve házigazdái lehetünk a megyénk egyik leghosszabb ideje működő művésztelepének. Örömmel jelenthetem, a telepnek otthont adó tájházat hamarosan felújítjuk és bővítjük – utalt a közeli jövőre is közleményében Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere.

A telep idei vendégei: Szűcs Réka, Horváth Zsófia, Pelei Katalin, Lénárt Attila, Nagy Sándor Zoltán, Éles Bulcsú, Lehó István, Durucskó Zsolt, Varga József grafikusművész, Fátyol Viola és Seres Géza fotóművész, valamint Kopócsy Judit, Toró József, Somogyi László Gábor és Rózsa István Tamás festőművész. A telep tagjainak zömét a Medgyessy Ferenc Gimnázium, illetve a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium művésztanárai, illetve egykori diákjai alkotják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában