International Food Day

2023.05.19. 16:23

Huszonnégy ország ételkülönlegességeit készítették el a Debreceni Egyetem előtt – fotókkal, videóval

Az International Food Day rendezvény sokszínű kulináris élményeket kínált pénteken az Egyetem térre kilátogatóknak.

International Food Day a Debreceni Egyetem előtt

Forrás: Molnár Péter

Visszatért Debrecen legnagyobb nemzetközi fesztiválja. Az International Food Day elnevezésű rendezvényt 16. alkalommal rendezték meg pénteken délután a Debreceni Egyetem előtt. A város legnagyobb gasztronómiai fesztiváljára most is szép számmal érkeztek érdeklődők, akik huszonnégy ország nemzeti ételeiből válogathattak. A konyhák ínycsiklandozó választékával találkozhattak az ételek szerelmesei, akik a sóstól kezdve az édesen át mindent megkóstolhattak, amit csak megkívántak. Mexikói, vietnámi, ghánai, jordániai, kenyai, filippínó stb. fogások tömkelege tárult a résztvevők elé: szójaszószos, citromos, fokhagymás, borsos pácban érlelt marhahússzeletek, hagymakarikával. Citromfűben, lime szódában, kókuszecetben és annattóban marinált grillezett csirke. Továbbá nagy sikert aratott még a darált pulykahúsból készült felvágott, főtt tojással, savanyúsággal és fűszerekkel, pulykaszalonnába csomagolva.

Folyami rák és polip a választékok között

Nagy Róbert, a DE Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) alelnöke a Haon érdeklődésére elmondta, idén rekordszámú, 24 nemzet ételei között válogathatnak a résztvevők.

Ez az első alkalom, hogy ilyen nagyszámú résztvevőbrigáddal tudunk számolni. Igazából 42 csapat jelentkezett, közülük választottunk ki 24 csapatot, ugyanis a területre ennyi standnak tudtunk helyet biztosítani. Próbáltuk úgy kiválasztani őket, hogy minél több égtáj ételeit meg lehessen kóstolni, és minél sokszínűbb legyen az egész programterv

– fogalmazott. Hozzátéve, azért ennyire népszerű a rendezvény, mert összehozza a különböző kultúrájú embereket, ez a legnagyobb rendezvény az egyetemen, ami kifejezetten a határon túli hallgatóknak szól. Megismerhetik egymás kultúráját, ízvilágát, ünnepelhetik a saját kultúrájukat, és együtt szórakozhatnak.

Továbbá kiemelte, szinte minden kontinensről van résztvevő csapat, mindenféle vallású ember tudja a számára legmegfelelőbb ételeket fogyasztani. Arra is figyelnek, hogy a különböző vallási szabályoknak megfelelően legyenek elkészítve az ételek. – Vannak olyan húsok, amiket a helyszínen grilleznek meg, de a legtöbb ételt előre elkészítik, viszont itt sütik ki helyben, hogy friss legyen. Válogathatunk előételekből, különféle desszertekből, illetve levessel is készültek a nagy napra. Többféle halételt, sőt, folyami rákot és polipot is kóstolhatunk. Jó szívvel ajánlom az összes konyhát, de talán, amivel keveset találkozunk és ajánlanék, az a filippínó konyha – jegyezte meg.

A bevétel nagy részét a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlják fel, ami az elmúlt években már bevált szokássá vált.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában