Böszörményi csergetés

2023.04.15. 16:11

Karikást, ostort fogtak, és végleg elűzték a telet Hajdúböszörményben – fotókkal, videóval

Immár 13. alkalommal találkozhattak a Böszörményi csergetésre látogatók szombaton.

A csergetés célja a hajdúkra való visszaemlékezésen túl a tél elűzése és a tavasz köszöntése is volt

Forrás: Molnár Péter

Hortobágyi pásztorok, néptáncosok, hagyományőrzők, az ország minden részéről érkező kíváncsi érdeklődők gyülekeztek szombaton a kora délelőtti órákban a hajdúböszörményi Vásár téren, a Magyar szürke bika szobornál. A Bíró Lajos szobrászművész által készített műalkotás már hagyományos kezdő helyszíne a rendezvénynek. 

A hajdúk olyan marhapásztorok voltak, akik nemcsak nevelni tudták a jószágot, hanem akár a nyugati vágóhidakra elterelni is. Ennek emlékére 2014-ben emeltük itt a Vásár téren a Magyar szürke bika szobrot 

– mondta el kérdésünkre Gencsi Zoltán, az Örökös pásztorok segítője. A szokás szerint minden évben innen indul a főtérre a csergető menet.

Míg a vendégek érkezésére várakoztak a csergetők, addig a régen látott komák beszélgetésbe elegyedtek, az ifjú legények pedig már próbálták csattogtatni az ostorokat, vagy ha azt nem, akkor igyekeztek egy-egy embereset belefújni a kürtbe, hogy annak zúgása vigye messze a rendezvény hírét. A Vásár téren összejött társaság aztán a délelőtt 11 után nem sokkal indult menetben egészen a főtéri Bocskai szoborig ment, zenés kísérettel.

Fontos üzenete van a találkozásnak

A menetben a muzsika szólt, a főtéren aztán a zajongás kapta a főszerepet. A csergetők nem hagyták otthon a terelőeszközeiket, ki-ki magával hozta, hogy a főtéren rettenetes csattogást hallasson, s ezzel végleg elűzze a rossz időt. 

Hiszen a csergetés célja a hajdúkra való visszaemlékezésen túl a tél elűzése és a tavasz köszöntése is volt.

– A rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy az ide látogató gyerekek megismerkedhessenek Hajdúböszörmény történetével, és azzal, hogy kik voltak a hajdúk. Mindez az öntudatra ébredésnek egy nagyon szép és fontos eleme. Az idősebb kilátogatók pedig visszaemlékezhetnek a régmúltra, arra, hogy a böszörményi Vásár tér, a szobortól egészen a vasútállomásig egykor valóban állatvásárnak adott helyet. Itt volt a sarkon a Varga kocsma, minden jó adok-veszek után az áldomást ott itták meg. Én még gyerekkoromban a nagyapám csizmáján ültem, és úgy hallgattam a jobbnál jobb történeteket – hangsúlyozta a Böszörményi csergetés értékteremtő jelentőségét Gencsi Zoltán.

 

A hagyományőrző eseményről természetesen nem hiányozhat a vásári hangulat sem, a nap folyamán kézművesek várják a vendégeket a Hajdúsági Múzeum előtti téren.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában