Helyi értékeink

2023.04.21. 13:56

Identitáserősítő tárlatot nyitottak meg Hajdúböszörményben – fotókkal

A hajdúváros tárgyi és szellemi örökségének egy szeletét hozta közelebb az emberekhez a települési értéktár bizottsága.

A tárlatmegnyitón

Forrás: Bekecs Sándor

A város értékeit bemutató kiállítás nyílt április 21-én Hajdúböszörményben, a Maghy Zoltán Művészházban. 

A Hajdúböszörményi Települési Értéktár Bizottság által összeállított tárlat tárgyi és szellemi emlékeken keresztül mutatja be a hajdúváros múltját és annak identitását.

– Egy ilyen kiállítás azért fontos, hogy visszatekintsen és megmutassa a valódi értékeinket, ugyanis sokan azt gondolják, hogy Hajdúböszörmény nem egy világváros, és ezért nem is olyan sok érték van itt, azt hiszik, egy nagyváros értékesebb, mert több látnivaló van – fogalmazott köszöntőjében Kiss Attila polgármester. Hozzátette: tény, hogy utóbbiban sok a látnivaló, de az már megkérdőjelezhető, hogy értékeiben is bővebb. A természeti értékeken kívül minden mást az ember alkotott. 

Az, hogy a településen milyen tárgyi emlékek, milyen múlt, szellemi és kulturális értékek vannak, nem lélekszám kérdése 

– mutatott rá.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke úgy fogalmazott: az értékek körül mindig ott van az ember és az ember alkotta kultúra. Aki nem fedezi fel a saját kultúráját, az nem ismerheti meg a múltját és a jövőjét sem. A kultúránkban van az identitásunk. 

Az értékőrzés ma már nem csak egy tevékenység, hanem egy szellemi áramlat, amivel megmutatjuk a világnak, hogy az értékeink gyökere a kultúránk, legyen az helyi, nemzeti vagy épp európai. A döntő mindig az, hogyan tiszteljük az egymásét

 – hangsúlyozta. – A magyar nemzetre mindig is az volt a jellemző, hogy nem tűrtük el, hogy a mi kultúránkat ne tiszteljék. Ezt az őseink alkották, a jelenkor pedig tovább fogja vinni, ugyanis ez mondja meg, honnan jöttünk és kivé is válunk. Lehet, hogy sok fegyveres csatát elvesztettünk a történelmünk során, de kultúrharcot soha. Azokat mind megnyertük. Ez vigyen bennünket tovább! – emelte ki.

A város nagyjai

A megnyitó ünnepség végén Varjasi Imre, az értéktár bizottság elnöke ismertette a tárlatot. Mint elmondta, rengeteg érték, tárgyi emlék van a hajdúságban, amelyet még nem dolgoztak fel, de a mostani kiállítás csak a hajdúböszörményiekre koncentrál. 

Bocskai szabadságharca volt az, ami a Hajdúságot elindította azon a fejlődésen, ahova most eljutott. Kiállítottuk annak az adománylevélnek a leiratát, amellyel 9 ezer 500 hajdút telepített le

 – ismertette. A városszerkezettel kapcsolatban pedig egy érdekességet osztott meg: a japán műszaki egyetem egyik egyetemi könyvének harmadik oldalán Hajdúböszörmény térképe található, ugyanis a település szerkezetét oktatják a távol-keleti országban. A tárlat mindezek mellett különböző népi emlékeket mutat be, valamint a város nagyjait, mint például Oláh Imre, Szabó Miklós, Kertész László, Baltazár Dezső, vagy H. Fekete Péter. – A múltból a jelenbe szerettük volna áthozni azokat az értékeket, melyeket a jövő számára is érdemes megőrizni – tette hozzá.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában