Könyvbemutató is lesz

2023.01.17. 19:38

Különleges Petőfi-adaptációval ünneplik a kultúrát Vámospércsen

A magyar kultúra napja és a Petőfi-emlékév alkalmából január 20-án, pénteken A helység kalapácsa című előadás vendégeskedik a városban.

Gál Tamás (balról) és Fátyol Zoltán

Forrás: Vámospércs Önkormányzata

Geibel könyvárus 1844 októberében 40 forintos áron vásárolta meg az ifjú Petőfi Sándortól A helység kalapácsa című vígeposzt, amelynek cím- és hátlapképeit maga a költő rajzolta. A tetemesnek nehezen mondható befektetés pár nap alatt megtérült, Petőfi 68 lapos, falusi hőskölteménye óriási sikert aratott az olvasóközönség körében. A kocsmai verekedésben tetőpontját érő küzdelem szemérmetes Erzsók kocsmárosné kegyeiért folyik Szélestenyerű Fejenagy (a helység kalapácsa, kovácsa) és a helybeli, lágyszívű kántor között. Petőfi vígeposzát adaptálta egyetlen színészre, önmagára, Gál Tamás Jászai-díjas színművész, a komáromi Jókai Színház igazgatója. Vagyis Gál Tamás egyedül játssza el Erzsók, Fejenagy, Harangláb, Csepű Palkó és Márta (a kántor amazontermészetű felesége) karakterét is. Színházi előadásából csak úgy buzog, forr, sistereg a szertelen vidámság és humor, amit csak fokoz Bodonyi András megkapó zenéje. A darabot a 9. Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztiválon a budapesti Merlin Színházban tizenegyszer tapsolta vissza a közönség. 

A helység kalapácsa a magyar kultúra napja alkalmából Vámospércsen vendégeskedik január 20-án, pénteken. A Déryné Program támogatásának köszönhetően az előadás ingyen tekinthető meg a Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében. A város önkormányzata e darab bemutatásával kapcsolódik a Petőfi-emlékév országos rendezvényfolyamához. 

A színházi előadást megelőzően kötetbemutatóra is sor kerül: a nagyérdemű ekkor ismerkedhet meg Vámospércs szülöttje, Fátyol Zoltán Csokonai-díjas festőművész válogatott verseit tartalmazó kötetével.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában