Kultúrtipp

2022.10.21. 10:18

Nádudvari alkotások a derecskei tárlaton

Fekete kerámiák és hímzett terítők harmóniája tölti be a kiállítóteret.

Az alkotópáros: Sütő Brigitta és ifj. Fazekas István műveik körében

Forrás: Marján László

Ifj. Fazekas István Prima díjas fazekas népi iparművész és Sütő Brigitta Junior Prima díjas textilhímző, a Népművészet Ifjú Mestere közös, „Gyökereinkből álmodott jövő” címet viselő kiállítása nyílt meg csütörtökön a Derecske Városi Művelődési Központ Móré Mihály Kiállítóteremben.

Derecske polgármestere, Rácz Anikó köszöntőjében kiemelte, a kiállítás darabjai nemcsak természetközeliek, hasznosak, egyediek, de még szépek is.

A november 3-ig megtekinthető tárlatot V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, etnográfus nyitotta meg. Ő az alkotókat jól ismerve, részletesen bemutatta kettejük eddigi munkásságát. A pár hölgy tagját idézve elmondta: „lelkük összeforrt”, ami művészetükben is egyre jobban kibontakozik. Hatnak egymásra, még akkor is, ha két eltérő stílust képviselnek.

Ifj. Fazekas István és Sütő Brigitta mintegy fél évtizede alkot közösen, amióta életüket is összekötötték a „népi kézművesség fővárosában”, Nádudvaron. Nincs közöttük szakmai rivalizálás, hiszen a kézművesség más-más műfaját képviselik magas szinten. Gyakran hívják őket televíziós, rádiós műsorokba mint a magyar kézművesség aktívan alkotó tagjait.

Fazekasként István már szinte hazajár a városba, hiszen első itteni bemutatkozása 19 évesen volt, valamint azóta számos kézműves tábort is vezetett e helyen.

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában