Hiánypótló mű

2022.09.20. 11:28

Száz oldalon ismerkedhetünk meg Derecske helyi értékeivel

A népművészeti kincsek mellett a helyi sportolókra, családi vállalkozásokra is büszkék lehetnek.

Forrás: Hokné Zákány Marianna-archív

Mintegy negyven különböző helyi értékkel rendelkezik Derecske városa, s ezekről nemrég egy színes, gazdagon illusztrált kiadvány is készült. A mintegy 100 oldalas könyvet Bordán Lajos, a Derecskei Művelődési Központ és Könyvtár egykori munkatársa szerkesztette, folyamatosan egyeztetve az Értéktár Bizottság tagjaival. 

Forrás: Hokné Zákány Marianna-archív

– Pályázati forrásból készítettük el a keményfedeles kiadványunkat, amelybe Derecske összes értéke bekerült. Egyik különlegessége, hogy különböző változatban végigfut benne a helyi értékek között is megtalálható derecskei kisbunda vagy ráncosbunda mintája – mondta a Napló érdeklődésére Hokné Zákány Marianna, a Derecskei Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Egy hungarikummal is büszkélkedhetnek

Derecskén az élet szinte minden területéről akad helyi érték, amelyek így kapcsolódhatnak akár a sporthoz, az épített és természeti környezethez, a népművészethez vagy a kézművességhez.

– Büszkeség számunkra, hogy egy hungarikummal is rendelkezünk. Ez a Porkoláb Ferenc szűrrátétkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere munkássága nyomán fennmaradt Derecskei rátétes szűr – emelte ki a bizottság elnöke. A már említettek mellett pedig számos helyi érték is helyet kapott a kiadványban, mint például a derecskei disznótor, hagymafesztivál vagy Szatmári Ferenc kosárfonó munkássága. 

Forrás: Hokné Zákány Marianna-archív 

Élő értékek is helyet kaptak

– Természetesen a régmúlt kincsei mellett az „élő” értékek is helyet kapnak az értéktárunkban. Ilyen egyebek mellett egy helyi száraztészta-készítő családi vállalkozás munkássága vagy a szintén helyi vállalkozás almakertészetének termékei, valamint Kóka Zoltán, aki a szervátültetett sportolók között asztaliteniszezőként ér el világsikereket – sorolta az értéktárvezető.

Forrás: Hokné Zákány Marianna-archív

A Derecske értékeit bemutató száz oldalas könyvet a testvértelepülések és a város vendégei számára szánják ajándékként, valamint értékesítik. A kiadványhoz kapcsolódóan, a pályázat keretében továbbá egy állandó kiállítást is berendeztek a helyi értékekből a művelődési ház egyik termében. 

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában