A Garai utcán gyűltek össze

2022.09.11. 18:54

Ott emlékeztek Kiss Tamásra, ahol versei születtek

A József Attila-díjas költő, Debrecen díszpolgára száztíz éve született.

Forrás: Molnár Péter

Kiss Tamás költőre emlékeztek vasárnap, egykori debreceni otthona előtt családtagjai, tisztelői, tanítványai.

Az alkotó Kisújszálláson született 1912. szeptember 5-én, élete nagyobb részét a cívisvárosban töltötte, itt is hunyt el 2003-ban, 91 évesen. A születésének 110. évfordulója kapcsán szervezett eseményen a Garai utca 26. szám alatti ház kapujánál dr. Puskás István alpolgármester arról beszélt, hogy a szeptember 14-én induló, immár harmadik alkalommal megrendezendő Térey Könyvünnep megalapításának célja, hogy fenntartsa a városhoz kötődő költők emlékét, és megismertesse az épített környezetünk irodalmi művekben megőrzött múltját.

Bakó Endre újságíró, irodalomtörténész és Puskás István alpolgármester a vasárnapi megemlékezésen
Forrás: Molnár Péter

Ennek szinte az előestéjén emlékezünk most a város díszpolgáráról, aki nemcsak középiskolai tanárként, az Alföld folyóirat szerkesztőjeként, hanem alkotóként is fontos személyisége lett Debrecennek

– mondta.

Ezután pályatársa, Bakó Endre újságíró, irodalomtörténész idézte fel a költő – Tamás bácsi, ahogyan ő nevezte – életművének néhány fontos, jellemző vonását.

Forrás: Molnár Péter

– Kiss Tamásról többet senki nem tud Bakó Endrénél, talán még én sem – fogalmazott a költő lánya, Kiss Anna, majd a házba invitálta a jelenlévőket egy pogácsára, borra, jó szóra. Mielőtt elindult volna a megközelítőleg 30 fős társaság, még meghallgathattuk Garay Nagy Tamásnak, a Csokonai Színház művészének az előadásában A duda című verset.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában