Fotókkal

2022.09.20. 16:25

Óriás néz le a Vojtinába érkezőkre – új kiállítás nyílt a bábosházban

A Törpék és óriások című tárlattal kezdődik az évad térrel foglalkozó sorozata.

Forrás: Czinege Melinda

Melyik az a tér, amelyben találkozhat Pinokkió, Tündér Lala, Babszem Jankó, Hüvelyk Mátyás és néhány égből lekukkantó óriás? A Vojtina Bábszínház földszinti helyisége, ahol kedden nyílt meg a Törpék és óriások földjén című tárlat. Az évad kiállítássorozatának hívószava a tér. Az alkotók – báb- és díszletkészítő Ferenczi Viktória, Surányi Gergely, a Jásztószínház művészeti vezetője, Láposi Terka és az atmoszféráért, hanghatásokért felelős Mózes Zoltán –, a tér ki- és átalakításának szemléletével, szokatlan használatával, a közvetlen alkotás sokféle megtapasztaltatásával kísérletezik ezúttal. 

Forrás: Czinege Melinda

Láposi Terka a nyitányon elmondta, a színház végtelen lehetőséget ad a körülhatárolható és megfoghatatlan terekről való gondolkodáshoz. A jelenlévő általános iskolások figyelmét felhívta arra, mennyiféle színhelyen éljük a mindennapjainkat: digitális-, élet-, szociális és mentális térben. Gondolkodásra, a képzelőerő szárnyaltatására, valamint a kiállítás „berendezésének folytatására” hívta a jelenlévőket és az ezután jövőket. A létracsúcsról törpének, hangyanézetből óriásnak tűnő diákoknak nem kellett kétszer mondani, örömmel töltötték ki színnel a két vonal közötti tereket, a derékig érő, színezővel befedett dobozon és asztalon. 

De Mózes Zoltán munkáját sem hagyták annyiban, hozzátoldottak a különleges atmoszférikus zajokhoz a kiállítótérbe lépők, akik valódi medvebocs méretűre nagyított gumicukor mackókkal, óriás sportcipővel, ökölnyi hajtogatott házakkal is találkozhattak. Az elképedés, a felfedezés csodálkozó sóhajaival, a súgott szavakkal, talán a látottakról eszükbe jutó közös emlék felidézésének kacajával még egészebbé tették az október 30-ig látható tárlat hangvilágát. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában