Kiállítás

2022.08.10. 20:00

Humor, dráma, szépség – a legjobb sajtófotók Debrecenben

Változatos témákkal, beszédes alkotásokkal érkezett meg a cívisvárosba a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

Forrás: Czinege Melinda

Csaknem 250 fotográfus mintegy hatezer pályaműve közül a legjobbakból nyílt meg a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás szerdán a Csapó utcai sétálóövezetben. Puskás István alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a galériák helyett a kiállítás színteréül az utcát a Covid hívta életre ugyan, de a képek így kerülhettek leginkább vissza eredeti környezetükbe. 

– A tárlat jó lehetőség arra, hogy átgondoljuk a közelmúltat, az elmúlt évet a jövőnkkel kapcsolatos aggodalmak közepette – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a képsorozat az élet sokszínűségét, a sportot, a szórakozást és a legérzékenyebb szociális helyzeteket egyaránt bemutatja. Nemcsak a krónika, hanem a művészi érték ereje is megmutatkozik a fotókiállításon, mellyel a mai fotográfia kiemelkedő alkotóit ismerhetjük meg. Puskás István beszélt a cívisvárosi fotográfia jelentőségéről, felidézte a debreceni Derencsényi István szakmai sikereit, köztük a tavalyi sajtófotó-kiállításon sport kategóriában elért 3. helyezést.

Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke először emlékeztetett arra, hogy tavaly a járvány miatt a Városligetben nyílt meg a tárlat, és a szervezők azt tapasztalták, hogy sokkal többen nézték meg az alkotásokat, mintha hagyományosan valamelyik galériában rendezték volna be a paravánokat. 

– A sajtófotó feladata bemutatni, hogyan élünk, ezért nem lehet retusált képpel pályázni – jegyezte meg. A szakember beszélt Debrecen jelentős fotográfiai hagyományairól, a Debreceni Fotóklub jelentőségéről, majd úgy összegzett: fotó szempontjából Debrecen a kultúra fővárosának mondható. Szó volt a Magyar Sajtófotó Kiállítás elmúlt négy évtizedének folytonosságáról, a fotósok erős szociális érzékenységéről és a különböző korszakok vissza-visszatérő problémáiról, jelenségeiről. Végül hozzátette, hogy jövőre már a háborús fényképekkel is találkozni fog a sajtófotótárlat közönsége.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában