Méltó módon visszaállítani

2022.07.26. 09:56

Restaurálni kell a Professzorok talapzatát

Varga Imre a kortárs magyar szobrászművészet egyik legnagyobb alakja, akinek alkotása Debrecen számára is fontos köztéri alkotás.

Forrás: Molnár Péter

Sok helyen össze van törve, szemetes, elhanyagolt, és gúlákban állnak a levált tégla- és más darabok a frekventált helyen lévő, a nagyerdei stranddal szemközti Professzorok című szoborcsoport talapzatán – jelezte szerkesztőségünknek egy Napló-olvasó. Emiatt kértünk tájékoztatást a debreceni polgármesteri hivataltól arról, hogy van-e lehetőség, terv rendbe tenni a művet.

Forrás: Molnár Péter

A klinika főépületénél álló alkotás állapota kapcsán az önkormányzat a következőket válaszolta. „A polgármesteri hivatal munkatársai helyszíni bejárást tartottak, és megállapították, hogy a műben – a kétalakos bronz szoborcsoportban, valamint a krómacél szoborinstallációban – nem történt elváltozás, egyedül a szoborcsoporthoz vezető lépcsősor néhány eleme vált fel, amit a zöldterületi osztály munkatársai ebben az évben felújíttatnak.” Mint azt a levélből megtudtuk, a szükséges javítással kapcsolatban a szoborcsoport környezete klinkertégla-lépcsősorának cseréjéről egyeztetnek a vizuális művészek közös jogkezelő társaságának, a Hungart Egyesületnek a közvetítésével Varga Imre szobrászművész jogutódjával, s az ő jóváhagyásával történik majd a szobor építészeti környezetének helyreállítása.

Forrás: Molnár Péter

Az önkormányzat a fentieken kívül hangsúlyozta: „Varga Imre a kortárs magyar szobrászművészet egyik legnagyobb alakja, akinek alkotása Debrecen számára is fontos köztéri alkotás, a mű különleges szobrászati megoldása pedig egyedülállóan mozgalmassá teszi a teret. Ezért igyekszünk méltó módon visszaállítani a kompozíció eredeti környezetét.”

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában