Ősszel kerül a moziba

2022.07.15. 12:19

Független film egy jövőjevesztett gimnazistáról

Balcsillag: ilyen lenne egy vírus pusztította, szürreális Debrecenben felnőtté válni.

Forrás: Balcsillag Facebook-oldala

Különös érzés a covid-szabályokat betartva maszkban a kamera mögé hajolni, miközben egy ismeretlen vírus miatt elnéptelenedett, kifosztott város utolsó néhány lakójának családi drámájáról forgatunk filmet és aggódunk a stáb karanténban lévő tagjaiért – osztotta meg tapasztalatát Pólik József.

A debreceni rendező a pandémia idején kezdett bele a Balcsillag felvételeibe, nemrégiben pedig megjelent filmjének – igen erős jelenetekkel tűzdelt – előzetese.

Pólik József első nagyjátékfilmje, az Életem legrosszabb napja 2017-es bemutatója után horrorfilmet tervezett forgatni a stábjával. Az operatőr (Molnár István Zsolt), a zeneszerző (Vidovenyecz Zsolt) és az első film női főszereplője (Sőreghy Ágnes) szorgalmazta leginkább a közös munka folytatását.

Forrás: Balcsillag Facebook-oldala

– Elkészült a Lidérc forgatókönyve, a szervezés is elkezdődött, de aztán hirtelen beütött a pandémia, és úgy éreztük, hogy olyan filmet kell csinálni, ami erre a mindannyiunkat sokkoló helyzetre, a bezártság, a halálfélelem és a bizonytalanság élményére reflektál – mondta a rendező. – A független filmkészítésnek megvan az az előnye, hogy gyorsan tud reagálni olyan társadalmi jelenségekre, folyamatokra, amelyek egy adott időszakban mindannyiunk életét érintik. Ez nem egy covid film, de a kiindulópontja a járvány volt – felelte kérdésünkre.

Feldolgozni a traumát

A stáb negyven napon át forgatott 2020 és 2021 nyarán, amihez számos segítséget kaptak. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái két alkalommal is készséggel a kamera elé álltak, a debreceni önkormányzat pedig a zsibvásár területét biztosította.

De készültek felvételek az állatkertben, a Vértesi úti szeméttelepen, valamint a Vágóhíd utcai barokk kápolnában is.

Forrás: Balcsillag Facebook-oldala

Így születhetett meg a Balcsillag, ami különböző műfajok (disztópia, bosszúdráma, sci-fi) ötvözete és egyúttal szerzői film is. – Ez nem egy vidám film, ahogyan az az időszak sem volt az, amit át kellett élnünk. A traumafeldolgozás egyik lehetősége a nevetés, ám van egy másik útja is: a nyomasztó élményekkel való őszinte szembenézés – fogalmazott Pólik József. A Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének adjunktusa az utóbbit választotta stábjával.

Ősszel kerül moziba

A történet szerint a Veress György alakította főszereplő a beteg édesanyját ápolva igyekszik életben maradni a szerencsétlenül járt városban, de aztán hirtelen felbukkan az apja, akit kisgyerek kora óta nem látott, és ez a találkozás mindent megváltoztat.

Máténak nehéz döntéseket kell hoznia, ráadásul meg kell tapasztalnia olyan emberek gonoszságát is, aki addig látszólag jók voltak hozzá.

A rendező szerint a Balcsillag egy kamaszfiú drámai felnövéstörténete, amely arra irányíthatja rá a néző figyelmét, hogy a belső tisztaság a legsúlyosabb veszteségek és csalódások idején is olyan erőt jelent, amely megmutatja a romlásból és a káoszból kivezető utat.

A film premierje az Apolló moziban lesz ősszel. A stáb akkor teszi közzé a pontos dátumot, ha tisztázódtak az országos forgalmazás körülményei.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában