Háromnapos fesztivál

2022.06.02. 10:10

Fiatalok, valós kérdésekkel: gyermekszínjátszók mesélnek a világról Debrecenben

A Weöres Sándor Országos Gyermekjátszó Fesztivál sajtótájékoztatója | Forrás: Molnár Péter

Aki kíváncsi, mit gondolnak a fiatalok rólunk, magukról és a világról, amit köréjük teremtettünk, válasszon a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál előadásai közül. A 31. alkalommal megrendezett eseménynek június 9. és 11. között Debrecen ad otthont

– tájékoztattak csütörtökön a Vojtina Bábszínházban. Összesen 28 csoport csaknem 450 tagja teszi fel a benne feszülő kérdéseket színpadi mű formájában.

– A színjátszásnak komoly edukációs lehetőségei vannak. Aki színre lép, megtanul megnyilvánulni mások előtt, szerepeket játszik, viszonyt alakít ki saját maga és aktív közössége, valamint a nézőközönsége között – hívta fel a figyelmet Puskás István alpolgármester.

Láposi Terka, a debreceni bábosház játszószínházi vezetője ez alkalommal a szervező Magyar Drámapedagógia Társaságot képviselve sorolta fel azokat az előnyöket, amelyek a színjátszó szakkörök résztvevői élvezhetnek.

Hangsúlyozta, a közösségteremtés, az identitásképzés és -megerősítés elképesztő fontos ebben az életkorban. A fellépők bátran tesznek fel valóságos kérdéseket, melyek központjában ez áll:

Felnőtt, mit teszel a világban, velem, ellenem, értem. Mit teszünk egymásért?

Az előadások jó részét valós események ihlették.

Konferencia az életről

A találkozót 1992 óta tartják meg, minden második évben a cívisvárosban. A néhány hónappal ezelőtti régiós fordulókra összesen 184 csoport – köztük 21 határon túli – jelentkezett, ez csaknem 4500 gyermeket jelent. Az 51 aranyminősítést kiérdemlő társaságból 28-at láthat a debreceni közönség. A fesztivál már nem versenyhelyzet, inkább lehetőség a megmutatkozásra és a tapasztalatcserére. Az élményeken túl hasznos tanácsokat visznek magukkal az itt játszók, hiszen a csoportokért felelős pedagógusokkal három neves színházi nevelési szakember beszélget: Golden Dániel, Gyevi-Bíró Eszter és Láposi Terka.

Az ingyenesen megtekinthető előadásokon túl egy különleges konferenciára is invitálták az érdeklődőket. Az Elmesélt életek című regisztrációköteles programon az átélt traumák feldolgozási lehetőségeiről beszélnek neves színházpedagógiai szakemberek június 9-én 15 órától 22 óráig a bábosházban.

Két helyi előadás

Asbóth Anikótól, a Vojtina vezetőjétől megtudtuk, a bábszínház – a szervezési feladatok mellett – a Kiserdő című előadással készül, illetve a nemrégiben a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén legjobb mesejátéknak ítélt A libapásztorlány című darabot adják elő a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. A színjátszó vendéggyerekeket két különvillamos szállítja a helyszínre és az ajándék-előadás után táncházat tart a Debreceni Hajdú Táncegyüttes.

A Csokonai Színház Ifjúsági programjaiért felelős Gemza Melinda örömének adott hangot, amiért a Kölcsey központbeli produkciók technikai feltételeinek biztosításával részesei lehetnek egy ilyen fontos eseménysornak. A teátrum a pandémia alatt készült, s e tanévben már 40 alkalommal játszott tantermi előadását a Kimondhatatlant mutatja be a fesztiválon.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában