Csergetés

2022.05.07. 17:39

Pattogtak az ostorok Bocskai szobra előtt

A hajdúváros színe-java jó szokása szerint a település Magyar szürke bika-szobránál gyülekezett szombat délelőtt a Böszörményi csergetés ünnepére.

Forrás: Kiss Annamarie

A helybéliekhez tizenkét település pásztorai és hagyományőrzői csatlakoztak, a tömeg dél előtt néhány perccel érkezett a Bocskai-szobor elé. A pandémia miatt az elmúlt két évben elmaradt a találkozó, de idén Kiss Attila polgármester újra köszönthette a Böszörményi csergetés résztvevőit. Bertalan János önkormányzati képviselő is mikrofon mögé állt. Először elmondta, örömmel tölti el, hogy ezt a hagyományt a pandémia miatt kimaradt két év elteltével újra folytathatják és átadhatják a fiataloknak. A Hajdúságban a Szent György-napi kihajtáshoz hasonlóan a csergetést is fontos továbbadni a fiatalabb generációnak.

Forrás: Kiss Annamarie

A tizenkettedik alkalommal megrendezett ünnepnap vezércsergetője idén a Hortobágy örökös pásztora, Csinos Molnár Imre volt. A valamikori juhász, gulyás ma már nyugdíjas éveit éli, köszöntése után a közönség tapssal köszöntötte a karikás ostor mesterét. – A Pásztorok asztala 2007-ben alakult meg, körülötte képletesen tizenkét idős pásztor ül, és amikor valaki közülük az égi legelőkre távozik, a helyére új tagot választanak. Hajdúböszörmény örökös pásztora Horváth Pista bácsi volt, akit tavaly búcsúztattak a böszörményi temetőben – osztotta meg Gencsi Zoltán szervező.

 A legfiatalabb 3, a legidősebb csergető 88 éves volt, ők és még sokan a főtéren a déli harangszó után kezdték meg a látványos, felemelő, de mindenek előtt a dobhártyákat próbára tevő csergetést. A karikás ostorokat késre-villára cserélte a sokaság, hogy közösen költhessék el az ünnepi ebédet a múzeum udvarán, a lakomát népzene és néptáncbemutató követte. A megjelenteket egész nap kézműves foglalkozások várták a Hajdúsági Múzeum előtt, megújult kiállítások a múzeumban, előadásokat hallhattak a pásztoréletről, és megtekinthették a  Bocskai Néptánc Együttes műsorát. 

SZD


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában