Kultúrtipp

2022.05.10. 10:26

Látogatható a létavértesi bábkiállítás

Megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Báb-Kincs-Tár kiállítóhely.

A Cifra Palota bábcsoport tagjai A három selyp lány című mesével készültek a megnyitóra

Forrás: Turóczi Barnabás

A kiállítóhely múlt pénteki megnyitójára érkezők zsúfolásig megtöltötték az Árpád tér 19. szám alatti termet. Másfél évtizedre nyúlnak vissza a gyökerek, amikor a Gyermeksziget Óvoda-Bölcsőde pedagógusaiból megalakult egy lelkes bábcsoport. Elhatározták, hogy minden évben bábszínpadra állítanak egy népmesét, és azt bemutatják az óvodásoknak. Közös munkálkodásuk folyamán a népmesék dramatizálása mellett nagyon sok bábot, díszletet, jelmezt készítettek, és jó hangulatú előadásaikkal kiléptek az óvoda falain túlra, eleget téve a helyi iskolákba, idősek otthonába, a város nagyobb rendezvényeire szóló meghívásnak. A Cifra Palota bábcsoport tagjai fontosnak tartják a magyar nép hagyományainak éltetését, ezért választanak népmesét, melyet népdalokkal, élő népzenével és sok-sok humorral fűszereznek. 

Gazdag a gyűjtemény 

A hagyományos kesztyűs bábok mellett készültek óriás-, marionett-, esernyős bábok, de játszottak már kéz- és árnyjátékot, élő szereplős drámajátékot, illetve ezek kombinációját. Céljuk, hogy a bábjátékkal továbbadják a magyar kultúra értékeit a következő nemzedéknek. Alapos szakmai felkészültségüket és hivatástudatukat igazolja, hogy az óvodapedagógiai alkalmazáson túl a városban és a környékén több bábcsoport vezetését is végzik, így a Szivárvány, az Újlétai Király, a Terembura bábcsoport működik az óvodai tehetségműhely Déli-Báb csoportja mellett. 

Pappné Győri Tünde 2016-ban a bábjátékért végzett kiemelkedő pedagógiai munkásságával, a gyermek- és felnőttbábcsoportok szakmai irányításával kiérdemelte a Mészáros Vincéné-díjat. A 6–11 évesekből álló helyi Terembura bábcsoport 2021-ben résztvevője volt a lakiteleki országos bábos találkozónak. Az elmúlt 15 évben nagyon gazdag bábgyűjtemény született. A város vezetőinek köszönhetően ezek a bábok – kiegészülve Urbánné Lantos Éva debreceni nyugdíjas pedagógus felajánlott gyűjteményével – színvonalas állandó kiállítóhelyet kaptak. A Gyermeksziget Óvoda-Bölcsőde 2021-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumától három évre megkapta a Kincses Kultúr­óvoda címet, és ezzel 1,5 millió forintot biztosítottak múzeumlátogatásra, az óvoda kulturális életének gazdagítására, valamint az állandó kiállítóhely berendezésére. 

A megnyitón Menyhárt Károly polgármester, majd Harmati Zoltánné, a Gyermeksziget Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően Hadházi Tamás református esperes méltatta a bábkiállítás létrejöttét, jelentőségét. Pappné Győri Tünde, a Cifra Palota bábcsoport vezetője megköszönte mindazok támogató hozzáállását, akik a város új kulturális színfoltjának életre hívásában önzetlen segítők voltak. 

Befejezésül a Cifra Palota bábcsoporttól A három selyp lány című meséjét láthatták az érdeklődők, a létavértesi Zimberi banda élő közreműködésével. 

A kiállítóhely működtetője a Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház, ahol fogadják a látogatók előzetes bejelentkezését. 

Turóczi Barnabás 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában