Versmondó verseny

2022.05.07. 20:18

Harminchárman szavaltak Kóti Árpád emlékére

Forrás: Deményi György-archív

Kóti Árpád Kossuth-díjas, Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze, a Csokonai Színház örökös tagja halálának hetedik évfordulójára emlékezve két év kényszerű kihagyás után ötödik alkalommal rendezték meg a régió egyik legrangosabb szavalóversenyét, a Nyílt Kóti Árpád Versmondóversenyt a Debreceni Színjátszó Stúdió szervezésében – ezúttal az MTA DAB Klub emeleti előadótermében.

A legfiatalabb induló 9 éves, a legidősebb 80 esztendős volt. A három kategóriában (ifjúsági, felnőtt, nyugdíjas) magyar költő magyar nyelvű alkotásával induló 33 versenyzőt 3 tagú zsűri (Csikos Sándor Kossuth-díjas érdemes és kiváló Művész, Miske László és Bakota Árpád (mindketten Jászai Mari-díjas színművészek) értékelte az érdeklődőkkel zsúfolásig telt teremben.

A „vidék szavalóversenyén” a zsűri nagydíját ezúttal budapesti versmondó, Mach András  nyerte.

A díjazottaknak és a különdíjasoknak az oklevél mellé járó tárgyjutalmakat (könyvek, festmények, belépőjegyek a Madách Színházba, a Csokonai Színházba, a Vojtina Bábszínházba, a VOKE  Egyetértés Művelődési  Központ színházi előadásaira, a zsákai Rhédey kastélyba, stb.) a művész özvegye, Ildikó asszony adta át. A szervezők köszönetüket fejezték ki a tárgyjutalmakat felajánló intézményeknek, szervezeteknek, vállalkozóknak és magánszemélyeknek.

A résztvevők a verseny végén az Agrárium és vidéki kultúra projekt részeként megtekinthették Kóti Árpád egyik utolsó tv-interjúját, amit az Alföld tévé stúdiójában Weisz Györgynek adott.

Eredmények

Ifjúsági kategória: 

1. díj: Hüse Dávid (Debrecen)
2. díj: Molnár Viktória (Nagykálló)
3. díj: Málnási Miron (Debrecen)

Felnőtt kategória: 

1.díj: Subai Ildikó (Debrecen) 
2. díj: Kosztyu Barbara (Tarpa)
3. díj: Kosztyu Kamilla (Tarpa)

Nyugdíjas kategória:

1. díj: Tolvajné Tóth Klára (Mezőcsát) 
2. díj: Nagy István Árpád (Biharnagybajom)
3. díj: Subicz István (Debrecen)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában