Ezért fontos az olvasás

2022.04.25. 21:26

Szülői szájban ring a nyelvhasználat bölcsője

A jó kifejezőképesség kialakításához beszélgessünk és olvassunk sokat a gyermekünkkel!

HaBe

Azt gondolnánk, nehéz újat mutatni annak, aki 1985 óta fogja a hatévesek kezét, s vezeti bizonytalan íveiket a füzet határozott vonalai között, hogy szépen író, olvasó, beszélő negyedikesként engedhesse el majd őket. Szalókiné Kovács Mária azonban számos történetet őriz, melyekben a tanítványai meglepetést, nevetős perceket szereztek neki. A káposzta fajtáiról például így számolt be egyik diákja környezetismeret-órán: kelkáposzta, fejes káposzta, toroskáposzta. 
Az Epreskerti Általános Iskola tanítója szerint sokat változott a világ a pályája kezdete óta. Sajnálatos tapasztalása: egyre kevesebb időt fordítanak a szülők arra, hogy beszélgessenek és olvassanak a gyermekekkel, s ennek hatásai megmutatkoznak a beszédhibákban, olvasási, értelmezési nehézségekben, szókincssivárságban. 

Ha jól ejti, jól írja 

Az első osztályban a helyes hangoztatáson dolgoznak sokat, mert ha a diák hibásan használ egy-egy kifejezést, akkor így is hallja magában kimondva, és a későbbi írás, tollbamondás közben így fogja lapra vetni. Fontos, hogy beépüljön a tudatukba, hogy a hosszú magánhangzókat hosszan, a rövideket röviden ejtjük, és nem mindegy, hogy „áll” vagy „ál”. 

Az írástanulás folyamatáról is szólt: – Nemrégiben fejeztük be a 44 betű tanítását és kezdtünk bele az Első olvasókönyvem rövid terjedelmű szövegeinek olvasásába. Az első fejezet címe: Mese, mese, mátka. Móricz Zsigmond két kis meséjét, az Iciri-picirit, valamint A török és a tehenek címűt vettük át. 

Hangsúlyozza, a szülőknek és az iskolának nagy felelőssége van a gyermekek nyelvi kifejezőképessége, az olvasás szeretete kialakulásában. A telefonhoz, laptophoz kötött tevékenységeinkkel mintát adunk, ezért törekedni kell arra, hogy a könyvnek értéke, becsülete legyen az életünkben. Varázsa van, mert kézzel fogható, lapozható, és nem sietteti a képzeletet, a képek nem váltakoznak, bármeddig elmélázhat rajta a gyermek. Érdemes megteremteni a lehetőséget az olvasásra, könyvespolcot, olvasósarkot kialakítani, és beépíteni a mindennapi rutinunkba e közös időtöltést. A tanítónő jó visszajelzéseket kapott diákjaitól, amikor az ő fiatalkorában népszerű köteteket, a Zengő ABC-t, a Gőgös Gúnár Gedeont vagy a Mosó Masa mosodáját ajánlotta. 

HaBe 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában