Sárrét Íze

2022.04.24. 08:56

Idén több mint hatvan csapat főzött a rábéi fesztiválon

A borongós időjárás sem szegte kedvét szombaton annak a több mint hatvan csapatnak, amelyek beneveztek a tizenötödik Sárrét Íze Fesztivál főzőversenyére.

Forrás: KD

Füst és rotyogó ételek illatának keveréke töltötte be délelőtt a nagyrábéi művelődési ház mögötti területet, a pavilonok alatt szorgos kezek készítették elő az alapanyagokat már a reggeli órákban, a bográcsokban pedig készültek a finomságok. Idén közül kilencven ételt neveztek be a versenyre, voltak olyan csapatok, amelyek több tányért is a zsűri elé vitték – ők biztosra mentek. A helyiek mellett a megye más településeiről érkeztek a nagyrábéi fesztiválra, sőt, a határon túlról is jöttek a sárréti rendezvényre, mely egy Hungarikum-pályázatból valósult meg.

A hungarikumok mellett a nemzeti és a helyi értéktárba felvett értékek is előtérbe kerülnek most. Ez az ételekben is megjelenik, hiszen a halészlé és a karcagi birkapörkölt hungarikum, van, aki ezeket készíti el

– tudatta Gyányi István kulturális szervező.

A pavilonok között sétálva baráti társaságokkal, munkahelyi közösségekkel és családokkal találkozunk, a jó hangulat most sem maradt el, talán ez az oka annak, hogy többek már évek óta visszajárnak a rábéi fesztiválra. Bánhorvátiból érkezett Vass Józsefné, aki egész nap krumplis laksát csinált. – Ez főtt krumpli átnyomva, liszt kell hozzá és só. Ezt összegyúrjuk, karikákra vágjuk, a forró fémlapon kisütjük, megkenjük zsírral, és készen is van – magyarázta lapunknak, miközben gyúrta be a következő adagot. Társaival nem a versenyre készítik a laksát, bárki megkóstolhatta ezt az egyszerű népi ételt. A mennyiségre panasz nem lehetett, 30-40 kilogramm burgonyából sütötték egész nap a leginkább sós palacsintára emlékeztető étket. Odébb a korábbi győztessel, Igaz-Bajnok Évával és csapatával is találkoztunk, asztalukon ott díszelgett az aranykupa, hirdetvén: itt bizony tudnak főzni. Idén csárdás halom főtt náluk, amit tócsnival kínáltak, desszertnek pedig narancsos túrógombócot kínáltak.

Több csapat az egyszerűség mellett tette le a voksát, sok bográcsban rotyogott pörkölt, akár birkából, akár sertésből.

A zsűri nem csak várta, hogy elé kerüljenek az ételek, délelőtt körbejártak, s megnézték, hogy haladnak a csapatok. A zsűri elnöke, Bede Róbert mesterszakács évek óta visszajár Nagyrábéra. – Mindig van újdonság, és mindig vannak merész és bátor csapatok, amelyek nem félnek hozzányúlni vagy nem ismert, vagy elfeledett, esetleg külföldön talált alapanyaghoz, ezzel a fúziós konyhát erősítve. De természetesen a hagyományőrzésen és a tiszteleten van a legnagyobb hangsúly – mondta lapunknak. Hozzátette: a tudásuk legjavát nyújtva, a létező legobjektívebben fogják elbírálni az ételeket.

Forrás: KD

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a nagyrábéiaknak, hogy újra bizalmat szavaztak neki az áprilisi 3-i választásokon. Tiszai Károly polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy bár főzőverseny is van, de maga a rendezvény egy igazi fesztivál, melynek a hagyományőrzés mellett a legnagyobb értéke az, hogy újra találkozhatnak az emberek egymással, s a kilátogatók egy tartalmas napot tölthetnek el. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke ezen a rendezvényen adta át a településnek a Bocskai-szablyát, mely a Hajdú-Bihar megyei identitást jelképezi.

Forrás: KD

Délután pedig kiderült, idén ki főzte meg a Sárrét ízét, a zsűri a Babérliget csapat korhely halászlevét találta a legízletesebbnek.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában